Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Защо бебето е нервно и не спира да плаче?

health.bg 23-10-2012
Бебето : Защо бебето е нервно и не спира да плаче? - здраве, колики, метеоризъм, бебе, стомах,
Метеоризмът се явява една от най-ранните форми на нарушение в храносмилането, способна да възникне у човека още в първите дни след раждането.

Нервността на бебето, причинена от появата на колики, е свързана в повечето случаи и с наличието на съпътстващ метеоризъм.

При такова състояние децата стават неспокойни, плачливи и отказват да се хранят, понякога с часове.

Поради несъвършената фермента система на детския организъм, той не винаги е способен да преработва хранителните продукти, които получава, без прояви на диспепсия, колики и метеоризъм. В резултат на това в червата на кърмачетата и по-големите деца могат да се развиват процеси, които да доведат до описаните състояния.

Лекарите не винаги са сигурни каква е причината за коликите. Те смятат, че е много трудно да се прецени кое се появява първо - коликите или метеоризмът. Приема се по-често, че бебе, което има колики, има и метеоризъм, причинен от поглъщането на прекалено много въздух при плач. Даването на някакви лечебни средства не е ефективен начин за премахване на коликите, но помага за облекчаване на състоянието при повечето деца.

Когато едно здраво бебе плаче в определени часове на денонощието без някаква друга видима причина - глад, мокри пелени и т.н., то вероятно има колики. Те отзвучават спонтанно след третия месец от живота на кърмачето.

Някои педиатри са убедени, че коликите са свързани често с темперамента на бебето. При част от кърмачетата е необходимо повече време да се приспособят към света или цикъла на смяна на деня с нощта.

В зависимост от степента на засягане на храносмилателните органи при децата и кърмачетата, свързано с наличието на метеоризъм, проявата на коликите може да се изрази с интензивни кратковременни или продължителни болки в коремната област. Тези усещания могат да възникнат от преразтягане на стената на червата от напрежението на натрупаните под налягате газове в просвета им.

Поради незрялост на ензимната система на детето или нарушения (вродени и придобити) в нейните функции се стига до такова състояние, че голямо количество непреработени остатъци от храна попадат в долните отдели на храносмилателния тракт. Това довежда до активизиране на процесите на гниене и подуване на корема с отделянето на големи количества газове.

Появата на метеоризъм при кърмачетата често е свързано и зависи от състоянието на храносмилателните органи на майката. И ако в нейния режим на хранене присъстват голямо количество плодове и зеленчуци, които усилват газообразуването, то от метеоризъм могат да страдат и майката, и детето.

Понякога метеоризмът съпровожда съществуването на такива сериозни болести като лактазна и дизахаридазна недостатъчност, при които също се усилват процесите на подуване и гниене в тънките и дебелите черва.

Друг фактор за повишено газообразуване в червата при децата се явява нарушението на нормалната чревна бактериална флора. Редица вродени аномалии и пороци в развитието на детето (заешка уста, вълчо небце, отвори между хранопровода и трахеята), нарушена проходимост на носовите отвори при хрема, прибързано хранене и други, също довеждат до развитието на газове и колики.

При всички тези състояния се поглъща въздух, който освен че самостоятелно причинява метеоризъм, предизвиква и гибел на аеробните (кислородозависимите) микроорганизми и довежда до развитието на дисбактериоза в червата с усилване на газообразуването.

Различни нервни разстройства и емоционални натоварвания също могат да бъдат причина за развитие на метеоризъм при децата и кърмачетата. Превъзбудената нервна система, особено в още недобре оформения организъм на детето, може да предизвика спазми на гладката мускулатура на червата.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg