Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Кърмата - безценна за бебето

Доц. В. Недкова, гл.ас. В. Миланова, Медицински университет – Плевен 16-05-2012
Бебето : Кърмата - безценна за бебето - здраве, бебе, кърма, мляко,


Съдържащите се в кърмата антитела и лимфоцити, цитокини и растежни фактори потискат възпалителните процеси, стимулират възстановяването на тъканите, развитието на гастроинтестиналния тракт и бариерните функции срещу различни причинители на заболявания.

Сериозни научни данни показват, че некърмените деца боледуват 4 пъти повече от респираторни инфекции в сравнение с изключително кърмените. Кърмените деца боледуват два пъти по-малко от диария и
имат по-малко колики и трудности в храненето в сравнение с изкуствено хранените.

Най-нови проучвания доказват, че развитието на белия дроб на кърмените деца е по-добро. Това се обективизира с направени специални функционални изследвания на дишането: по-висок форсиран експираторен обем и форсиран витален капацитет.  Кърменето понижава риска от внезапна смърт в най-ранната възраст, намалява риска от диабет, левкемии, астма и екзема, затлъстяване и психични разстройства.

Голямо проучване сред 9357 деца на възраст между 5 и 6 години в Бавария, Германия установява, че кърменето до 3-5-и месец намалява риска от затлъстяване и наднормено тегло в училищна възраст с близо 35%. Ефектът е дозо- и времезависим. Нивата на холестерола при кърмените деца, особено при момчета, са по-ниски от тези на изкуствено хранените деца.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg