Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Движението

Да потеглим с велосипед

health.bg 28-05-2011
Движението : Да потеглим с велосипед - колоездене, спорт, здраве
Велосипедът е най-популярното превозно средство на планетата. Според статистиката повече от 1,4 милиарда колела кръстосват паралели и меридиани. А автомобилите са около 400 милиона. Педалите въртят не само бедните африкански жители, но и гражданите на най-напредналите европейски страни. Там, където вече може да си позволят да не мислят само за прехраната, а за здравето си и как ще изглежда планетата след тях.

Във Великобритания например само преди няколко години велосипедът беше признат за най-великото техническо изобретение от 1800 година. По рейтинг той задмина и двигателя с вътрешно горене, и интернет. Велосипедът събра повече гласове, отколкото всички други изобретения, взети заедно. Само в Копенхаген, столицата на Дания, за един ден населението изминава на колела 1,2 млн. км.
Очевидно цивилизованите страни знаят предимствата на двуколесния транспорт. Ето какви са те:

•    Не се съобразява с цената на бензина
Собствениците на велосипеди са се дистанцирали от този проблем. Има и някои нюанси – в САЩ цените на велосипедите започнаха да се вдигат паралелно с цените на бензина. Но пък американците не смятат икономиите за нещо под достойнството им и намират евтини варианти.

•    Помага на доброто здраве
Умереното въртене на педалите със средна скорост 15-20 км/ч избавя велосипедиста от 450 калории на час. Колоезденето укрепва мускулите на краката, подобрява работата на сърдечно-съдовата и дихателната система, повишава издръжливостта и подобрява координацията на тялото. Специалистите горещо препоръчват на хората, страдащи от разширени вени, колоездене. Интензивното движение на краката при въртене на педалите заставя кръвта във вените да се движи бързо и да не застоява. Велосипедът е полезен и при вегетативно-съдови дистонии. Ако имате учестен пулс, ръцете ви се потят, имате бодежи в гръдната област, въртенето на педалите е едно от средствата за лечението им.

Формира нови социални групи
Самотата е „привилегия” на жителите на големите градове, а велосипедът е идеалното средство за общуване. Нови запознанства, нови теми за диалог, при това не виртуални, а съвсем реални – пред магазина, в парка и дори на кръстовищата.

Превръща се в белег за висок статус
В развитите страни велосипеди карат всички слоеве на обществото. Дори думата „велосипедист” вече има някакъв буржоазен оттенък. Производители и търговци са се погрижили и при двуколесните возила да личи колко струват. Често въртенето на педалите може да ти помогне и в кариерата. В изостаналите страни картинката е противоположна. Който кара колело, значи е беден.

Не замърсява въздуха
Карането на велосипед е най-екологичният начин на придвижване, който намалява риска от появата на астма, както и на много други белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Известно е, че в изхвърляните от автомобилите изгорели газове се съдържа букет от токсични съединения. Според Световната здравна организация всяка година на планетата умират около три милиона души от заболявания, свързани със замърсения въздух. Само в Австралия благодарение на велосипедистите ежегодно се икономисват четвърт милиард долара от снижените разходи в здравеопазването. Броят на продаваните велосипеди там отдавна превиши броя на продадените автомобили. Само в Мелбърн от 2001 г. хората, предпочитащи велосипедите пред другия транспорт, са се увеличили с 42%.

Елиминира проблема с паркирането
Велосипедите заемат много по-малко място от автомобилите и винаги може да се намери място за паркиране, което в големите градове е сериозен проблем.

Едно от най-ефективните средства за придвижване
Велосипедът е евтин, маневрен, автономен, безопасен, безавариен, не се плаши от задръствания, лоши пътища и е лесен за управление.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg