Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Лайката привлича позитивната енергия

Тина Богомилова 25-03-2013
Лайката привлича позитивната енергия - здраве, билки, лайка,
Лайката лекува и разкрасява. Гони не само настинки, ядове и безсъние, но и бръчки, пъпки и пърхот.

Билката има противовъзпалително, антисептично, болкоуспокояващо, спазмолитично, заздравяващо, успокояващо действие. Чаят се справя с тревожни мисли, главоболие, липсата на апетит, стомашни проблеми, простуда и грип. Компресите лекуват рани, екземи, хемороиди. Гаргарата помага при зъбобол и лош дъх.

Чудната билка вирее навсякъде. За лечебни цели се употребяват цветовете, които се берат от май до юли. Сушат се и се съхраняват на сенчесто, сухо и проветриво място.
Най-често се употребява чай или запарка от цветовете. За екстракт от лайка цветовете се заливат с хладка вода и престояват на тъмно и хладно. Маслото се получава чрез парна дестилация на цялата надземна част на цъфналото растение. Може и да се направи спиртен извлек, като билката се залива с чист спирт, ракия, водка или вино. Но и лайката не е пенкилер. Някои са алергични към нея, затова не се препоръчва на бременни и астматици.

От древни времена лайката се използва за разкрасяване. Тя е съставна част на кремове, лосиони, сапуни, пасти за зъби, шампоани, балсами и маски за коса, червила, заради успокояващото си, противовъзпалително, овлажняващо и омекотяващо действие.
Парните бани с лайка чудесно почистват лицето. Кремовете премахват бръчките, овлажняват и регенерират клетките около очите и устните.

Лосионите за тяло имат силно антисептично и успокояващо действие при прекомерно изпотяване и дехидратирана кожа. Сапунът с лайка омекотява ръцете след употребата на перилни и почистващи препарати.

Акнето изчезва с лосион от две супени лъжици цвят, които се запарват в 100 мл гореща вода, след час сместа се прецежда и към нея се добавят 100 мл розова вода. Лицето се обтрива сутрин и вечер. Компресите върху клепачите за десетина минутки облекчават изморените и напрегнати от стоенето пред компютъра очи.

Редовното измиване с отвара от лайка прави чудеса със слабата и изтощена коса. Подсилва я, укрепва корените, създава обем, придава блясък. Отдавна е известна способността на слънчевата билка да поддържа естествено русата или изрусената коса. За златисти нюанси някога са миели косите си с отвара от лайка и са ги изсушавали на слънце. За да се изсветли косата, 100 грама суха лайка се заливат с 300 милилитра вряла вода, разбърква се добре и се покрива с капак. След един час се прецежда, нанася се върху косата, завива се с кърпа и се оставя да изсъхне.

Друг вариант за изсветляваща смес е да се залеят 150 грама суха лайка с половин литър водка. Оставя се за две седмици на тъмно и студено. За изсветляването помага и добавянето на листа от бреза, както и смес от 100 грама лайка, кора от лимон и щипка куркума.
Може и просто косата да се изплаква с лайка след миене, за да е по-здрава и лъскава.

Билката помага при пърхот и косопад. Смес от жълтък, малко зехтин и пет капки етерично масло от лайка се втрива в корените веднъж седмично и стои половин час. Домашен шампоан с мед и лайка омекотява косъма и успокоява скалпа. В 100 мл вряща вода се прави силна запарка от лайка, която престоява за около час, прецежда се и се добавя лъжица мед. При много суха коса се прави два пъти седмично в продължение на месец, при мазна – през седмица. Друг домашен шампоан за светли коси е с яйце. Вместо меда се добавя разбит белтък при мазна коса или жълтък при суха.

Белите коси леко се боядисват с отвара от лайка. Две лъжици суха лайка се заливат с чаша вряла вода, вари се десетина минутки на водна баня, престоява покрито три часа.
Освен в чашата, в крема или в шампоана билката се слага в ароматизатори и възглавници. Казват, че слънчевото цвете не просто лекува и разкрасява, но и привлича позитивната енергия.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg