Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Рискове за здравето у дома

health.bg 26-03-2013
Рискове за здравето у дома  - здраве, риск, дом, канцерогени, дунапрен,
Неподозирани вещи у дома могат да допринесат за развитието на канцерогенни заболявания.

Първият риск се крие в шкафа. И по-точно в облеклото, донесено от химическо чистене. Ако го приберете до следващия сезон заедно с найлоновото калъфче, знайте, че химикалът под него се съхранява добре и го вдишвате всеки път, отваряйки гардероба. Щом донесете почистената дреха, свалете полиетиленовия калъф и я проветрете добре за ден-два на терасата.

И меката мебел може да застраши здравето ни, ако е от дунапрен и ако е на повече от 10 години. След този срок дунапренът започва да отделя канцерогенни вещества. Когато започне да се разпада, грам дунапрен може да отдели до 60 мг вредни вещества.
Корпусът на телевизора е другата заплаха. Както е известно, той е произведен от специален вид пластмаса, съдържаща противопожарни съставки. Но когато кутията се загрее, тези вещества започват да се отделят и ги вдишваме заедно с праха във въздуха и по самия телевизор.

Има начин рискът, ако не да се премахне изцяло, поне да се ограничи: много често (два пъти дневно) прахът по екрана и целия корпус да се обира с влажна кърпа, а телевизорът да не работи дълги часове, каквато е практиката в много домове. Вентилационните решетки трябва също да се почистват с прахосмукачка.

Какви неприятни изненади могат да поднесат пластмасовите чашки, без които едва ли минава и един наш ден? Има два вида пластмасови съдове – полистироловите са за студени напитки и ако в тях наливаме гореща течност, се отделя стирол – много вреден за черния дроб. Когато сме на пикник – използваме за кафето или чая полипропиленови чашки, но сипем ли в тях алкохол, той по химически път „изтегля” канцерогенното вещество формалдехид.

Следователно сами по себе си пластмасовите чашки не са вредни, ако не бъркаме предназначението им. Има още едно важно условие – пластмасовите чашки са безопасни само при еднократно използване, защото най-горният им слой се изтрива. Най-добрите съдове за еднократна употреба са изработените от картон. В тях може да се наливат и студени, и горещи напитки, а ако случайно пропуснем да си приберем такава чашка при пикник в гората, тя за разлика от пластмасовата ще се разгради.

Ако свещите са неотделима част от вашия уют и часове за релакс, ще е много полезно да знаете – парафиновите са нефтени продукти и в черния им дим се съдържат 11 вредни вещества, някои доказано предизвикващи рак. Свещите, които не са направени от пчелен восък или соево масло, а от парафин, са канцерогенни. Как да ги разпознаем? По това, че восъкът се реже добре с нож, без да се раздробява, при рязане на парафиновата свещ винаги ще останат малки парченца. Така че – избирайте на щанда внимателно, защото много често именно празничните, предназначени за детските торти и партита свещи са парафинови.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg