Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Пробиотиците в помощ на педиатъра

Галина Спасова 27-03-2013
Пробиотиците в помощ на педиатъра - здраве, пробиотици, лакто 4, педиатър
Интервю с д-р Кремена Гроздева, детски гастроентеролог в „Токуда болница София”.

Д-р Гроздева, откога използвате във вашата практика пробиотици и какви са личните ви впечатления?
Пробиотиците навлязоха, общо взето, през последните десетина години. За мястото им говори самото название – от гръцката дума про, което значи промоция, подкрепа и био - живот. Пробиотиците представляват живи бактерии или дрожди, които могат да са като добавка към храната или компонент на самата храна (както е при кравето мляко) и имат благоприятен ефект върху човешкото здраве.

Те стимулират защитата на гастроинтестиналния тракт и повишават устойчивостта на организма към микробните патогени и спомагат за елиминирането им. В пробиотиците най-често използваните бактерии са лактобацилите и бифидобактериите, като от лактобацилите съществуват над 50 щама, а от бифидобактериите - около 30 щама.

При какви състояния ги използвате най-често?
Сферите на приложение на пробиотиците в детската възраст са няколко.
Първо - при острия ентерит. Клинични проучвания доказват, че те скъсяват продължителността на дните с диария, намалява и честотата на изхожданията. В същото време се скъсява периодът, в който причинителят - това най-често е ротавирус - се излъчва с изпражненията, и по този начин се ограничава епидемията от тази инфекция.

Практиката го потвърждава. Второто основно приложение е при антибиотик асоциираната диария. Причината за нея е, че антибиотиците унищожават както патогенните организми, предизвикали заболяването, така и нормалната чревна флора. Това води до нарушения в метаболизма на въглехидратите и оттам до осмотично предизвикана диария.

Защо педиатрите се тревожат от тази диария?
Защото, общо взето, когато децата са болни и имат температура, те не се хранят, а диарията влошава състоянието им и понякога дори може да бъде причина и за болнично лечение. Така че е важно да се прилагат пробиотици едновременно с антибиотиците, като трябва обаче да има около два часа преди и след приема на антибиотика. Освен това е добре след антибиотичното лечение още около двайсетина дни пробиотиците да не се прекъсват.

Това са двата най-чести случая, които налагат приложението на пробиотици в детската възраст. Освен това те помагат и при алергичните състояния, които в индустриалния свят през последните години се увеличават – като алергичния риноконюнктивит, атопичния дерматит, алергията към продукти на кравето мляко. Има и проучвания, които доказват подобряването в клиничния ход на атопичния дерматит и на алергията към протеините на кравето мляко - когато към специализираните формули на млеката за тези деца се добавят пробиотични смеси.

Могат ли родителите спокойно сами да прилагат пробиотици и при здрави деца, профилактично?
При здрави деца може, но внимателно. При всички случаи трябва да бъдат назначавани от лекар – за да се избере видът на пробиотика, дозата, продължителността на приема. Защото пробиотиците могат да бъдат и опасни, особено при много недоносени деца, при деца, които имат нарушение в имунитета, с хронични заболявания.

Освен това се смята, че пробиотичните щамове имат резистентност към някои антибиотици и когато се използват ненужно, тогава биха могли да предадат тази резистентност към патогените, причиняващи болести. И по този начин вредните бактерии стават нечувствителни към антибиотиците, което би било проблем.

При такова изобилие на пазара как се подбира пробиотичен препарат?
Има много пробиотици, има комбинации от пробиотици и пребиотици. Ще повторя, че изборът трябва да бъде на лекаря. Примерно в „Лакто4” се съдържат живи и достатъчно на брой лактобацили, които са изключително подходящи в хода на острия ентерит, както и при антибиотик асоциираните диарии.

Съдържанието на пробиотика има значение, както и количеството на бактериите, защото голяма част от пробиотиците на пазара са с много малко количество живи бактерии. Има значение и съхранението - една част от пробиотиците трябва да се съхраняват в хладилник, защото това са живи бактерии. Други биха могли да се съхраняват и извън хладилник. Това е изключително важно и затова лекарят действително трябва много точно да предпише как да се съхранява, кога да се приема - по време на храна, между храненията, колко да е отдалечено от антибиотичното лечение.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg