Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Детската книжка и всезнаещата мишка

Тина Богомилова 02-04-2013
Детската книжка и всезнаещата мишка -
Втори април e рожденият ден на омайния разказвач Ханс Кристиан Андерсен.

Имало едно време омагьосани принцове, спящи принцеси, страшни змейове, непослушни хлапета, хитри животинки, злобни вещици и добри вълшебници... Но се появила всезнаещата мишка и наръфала детската книжка. Казват, че хлапетата все по-често избират компютърните пред хартиените страници. Но преди и телевизорът се е смятал за дракон, който ще изгори печатните истории. А пък детските книжки продължават да забавляват и вълнуват, разсмиват и разплакват, развиват въображението и учат да се мисли образно.

Детето прелита през девет планини в десета, за да научи за други страни и обичаи, за природата, техниката, историята и за всичко, което му е любопитно. Втори април, рожденият ден на омайния разказвач Ханс Кристиан Андерсен, е международен празник на детската книжка.  

Още през първата годинка бебето с хващането на картонените страници развива двигателни умения, а през втората учи думички. Казват, че когато разказваме или слушаме приказки, тренираме въображението си почти както се тренира тялото.

Изборът на детска книжка е труден, тъй като из рафтовете се търкалят какви ли не истории. Съдържанието, илюстрациите, стилът на писателя, новото и необичайното са важни за малкия всезнайко. Често се срещат лъскави книжки с популярни герои от телевизията, които грабват вниманието на хлапето, но обикновено са рекламен трик без интересно съдържание. Знаменитости като Мадона, Джулиан Мур, Джули Андрюс, Джим Кери, Джейми Лий Къртис, Денис Родман, Парис Хилтън и куп други се опитват да завоюват вниманието на хлапетата с писането на забавни истории.

За деца между 3 и 5 години са подходящи адаптациите на популярните класически приказки, а оригиналните по-дълги версии са за между петата и осмата година. След това вече малчуганите се справят с книги с по-сложни развръзки, изненади, препятствия, които развиват аналитичните им умения. При мудни описания без действия често губят интерес и книжката остава непрочетена.

Детската книжка живее повече, ако е с твърди корици и качествена подвързия. За да има хубави илюстрации, форматът й трябва да е поне А4, но не и прекалено голям. За тези, които още не умеят да четат, картинките са основният начин за възприемане на текста. Преди още да могат да прочитат цели изречения, децата търсят познати думи в текста, затова шрифтът трябва да е ясен, контрастен и голям.

Според една класация любимата детска книжка на българчетата е «Пипи Дългото чорапче». Едва ли има някой, който да не е чел за рижото момиче с много имена, различни чорапи, огромна сила и маймунка на рамото. Но книжката е упреквана за вредно влияние върху възпитанието и лошо поведение в училище. И ако Пипилота подстрекава към детска анархия, то според специалисти Том Сойер днес най-вероятно ще попадне в ръцете на социалните служби.

Проучвания показват, че западните детски книги стават все по-мрачни, разказват за труден живот, насилие, проблеми с родителите. Наблюдава се нещо като “овъзрастяване” на децата и “вдетиняване” на възрастните. Според водещи световни издателства за детска литература тормозът ще е основната тема в книгите за невръстни през тази година. Другите тенденции са фантастика, комикси, войни и оцеляване.

Светът на възрастните все по-често се отпечатва върху детските страници. Новите технологични джаджи промениха навиците за четене и на малки, и на големи. И не е виновен само компютърът, а родителите и домашната обстановка, в която има повече дискове, отколкото книги.

Безсмислено е хлапето да се държи далеч от екрана, защото това са новите реалности. Но «живата» кутия не може да погълне любопитното хлапе, което иска да чете и да открива нови светове, ако родителите му подаряват интересни за него книжки или списания, а не изпълняват машинално единствено списъка със задължителните четива от училище.
Както са казали древните – написаното остава... А детските книжки разкриват нови светове и обогатяват въображението по-силно от най-новите технически ефекти. Защото няма по-силен огън от този, който сгрява Малката кибритопродавачка.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg