Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Зареждане с енергия чрез хранене

health.bg 03-04-2013
Зареждане с енергия чрез хранене - здраве, стрес, умора, пролет, храна, диета
Умората ни изтощава физически и емоционално. Разстройва имунната система на организма, което го прави по-податлив на болести, депресии и дори хронични заболявания.

Диетолозите твърдят, че правилното хранене може ефективно да активизира организма и предлагат някои правила за зареждане с енергия.

Яжте повече зеленчуци с желязо
Някои хранителни елементи, особено желязото, зареждат жените с енергия. Почти 10% от жените между 20 и 49-годишна възраст страдат от недостиг на желязо, който предизвиква умора и затруднява физическата и умствена издръжливост. Желязото е необходимо за снабдяването на клетките с кислород, а неговият недостиг понижава имунитета.
Много добри растителни източници на желязо са фасулът, лещата, спанакът и сусамовото семе. Приемането им заедно с богати на витамин С храни подобрява усвояването на желязото.

Комбинирайте храните правилно
Най-добрата формула за максимална енергия, която специалистите препоръчват, е: плод или зеленчук + пълнозърнест продукт + нетлъст протеин + растителна мазнина + билки/подправки. Организмът обича баланса. Той страда както от недостига от необходимите за него вещества, така и от техния излишък.

Избягвайте кофеина
Ако чувствате умора, не пийте чай и кафе, въпреки тяхната полза за здравето. Кофеинът зарежда с фалшива енергия, защото е стимулант и след като действието му премине, умората отново ще се върне, а може и да се засили.

Закусвайте с храни, които дават енергия
Не поемайте на закуска само протеини или въглехидрати. Закуската също трябва да е балансирана. Вместо да изядете само едно кисело мляко, добавете към него някакъв богат на антиоксиданти плод, някакви мазнини, като овесени и други ядки или семки.
Яжте повече истински храни

Истинска храна означава храна, която е по-близка до природата: пълнозърнести храни вместо обработен чипс или крекери в кутия, пресни плодове вместо готов плодов сок или плодови блокчета. Натуралните храни зареждат с повече енергия, а обработените я намаляват.

Яжте повече и различни плодове
Препоръчително е приемът на плодове да е разнообразен – ябълки, костилкови и горски плодове, домати. Ако на закуска редовно ядете само банан, се лишавате от някои хранителни вещества и антиоксиданти, което може да доведе до загуба на енергия. Доказано е, че приемането на разнообразни продукти намалява оксидиращия стрес, който е предпоставка за стареенето и заболяванията.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg