Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Токсоплазмоза и бременност

Д-р Д. Йорданова, СМДЛ РАМУС ООД 03-04-2013
Токсоплазмоза и бременност - здраве, бременност, токсоплазмоза, тест,
Toxoplasma gondii е широко разпространен едноклетъчен паразит. Негов основен преносител е домашната котка.

Това заболяване засяга много бозайници и птици, така че заразяването може да настъпи и при консумиране на недобре термично обработени меса и месни продукти.

Най-често болестта протича асимптомно или с леко изразено увеличение на лимфните възли. При изследване на лица над 18 години в 50-65% от случаите обикновено се открива латентна токсоплазмоза, състояние, при което в кръвта на пациента има специфични IgG антитоксоплазмени антитела, които предпазват организма на човека от нови инфекции. Този вид придобит имунитет преди настъпването на бременността предпазва плода от трансплацентарно заразяване. Ако бременната жена няма такъв имунитет и заболяването настъпи по време на бременността, плодът е застрашен от различни сериозни увреждания.

От изключителна важност за предпазването му е да се установи имунният статус на жената преди и по време на бременността по отношение на токсоплазмозата. В тези случаи се прави изследване за наличие на IgG и IgM антитела (първите дават информация за латентна, а вторите за остра токсоплазмоза).

При наличие на латентна токсоплазмоза не са необходими по-нататъшни изследвания или лечение (плодът не е застрашен). В случай че бременната не е прекарала токсоплазмоза и е отрицателна за IgG и IgM антитела, тя трябва да спазва определени хигиенни правила.

Избягване на пряк контакт с котки, прецизно измиване на плодове и зеленчуци, особено на онези, които се намират в пряк контакт с почвата или са в близост до нея, месата и месните продукти да се консумират само след добра термична обработка, добро измиване на ръцете след обработване на почва и сурово месо. Освен това е препоръчително тези бременни да се изследват на всеки 8-12 седмици за евентуална остра токсоплазмоза.

Острата токсоплазмоза при бременните може да протече асимптомно или с леко увеличени лимфни възли, но плодът да бъде увреден. Тежките  поражения на плода настъпват при инфектиране в ранните срокове на бременността, а при заразяването му на по- късен етап заболяването протича по-леко или асимптомно. В някои от случаите с положителни резултати за IgM антитела се касае за т.нар. персистиращи антитела. Това състояние се уточнява с изследвания от по-висок клас – Aviditi тест.

Установяването на имунния статус по отношение на токсоплазмозата на жени с предстояща бременност, бременни, които не са изследвани за токсоплазмоза, жени с репродуктивни проблеми, включени в програми in vitro, се извършва в Медико-диагностичните лаборатории в страната, а интерпретацията на резултатите се прави от паразитолог.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg