Актуално
Любопитно за текилата
health.bg
04-04-2013
За нас текилата си е клубният съботен шот и едва ли предполагаме, че в родното й Мексико марките и видовете са десетки.Изненадата за непосветените обаче е, че много по-популярен там е мескалът, който се запива с „шарена сол” от сушени червеи. Достига зрелостта си за около десет години, когато листата се изсичат и сърцевините, подобни на огромни ананаси, се пекат на бавен огън по три дни, докато нишестето се превърне в захари. Смляната пулпа се оставя да ферментира в огромни контейнери, след което се дестилира алкохолът. За повече качество някои производители правят втора и трета дестилация, след което се разрежда до около 40 градуса. Според мексиканските закони, за да се нарича една напитка текила, трябва да съдържа поне 51 процента агаве. Мескалът е много по-разпространеният алкохол и не е толкова претенциозен. Може да бъде произведен от всеки от осемте утвърдени вида агаве, докато текилата се прави само от синьото. За негови „запазени” територии са регистрирани само пет от 32-та мексикански щати: Оахака, Гереро, Дуранго, Сан Луис Потоси и Сакатекас. Основното му време на отлежаване е два месеца за "белия" етикет; до една година, ако пише "отпочинал" и минимум една година в големи барици за отлежалия. Тук идва мястото и на една от историите с червея: вероятно се е слагал вътре, за да се потвърди високото алкохолно съдържание, което го пази непокътнат. Той по принцип си живее в самото растение и, след като се изсуши, се смила и смесва със сол. Тя се близва от ръката или се слага на ръба на чашата, както имаме опит с текилата. Друга добавка е парченцето лайм. Естественият сок, образуван в сърцевината на агавето, местните считат за незаменим афродизиак. Разнообразието на рафтовете за алкохол в Мексико е неимоверно и е много трудно да се ориентираш коя напитка е оригинална и коя, да кажем, не съвсем автентична. Затова се разчита на консултанта: • Най-скъпото, но и най-добро качество е, когато на етикета е написано 100% Agave. Ако това го няма, значи е незнайна смес от разни алкохоли. • Видовете са бяла текила (или сребърна, престояла до 60 дни в метални цистерни, основа за плодови коктейли), златна (или млада, оцветена и овкусена с карамел, сладникава, подходяща за шотове и „Маргарита”), отпочинала (отлежала минимум два месеца в дървени бъчви, най-високото качество до 9 месеца, продава се най-много заради прекрасния си вкус) и много отлежала (във френски дъбови бъчви поне за година, но истинската класа престоява по няколко). Старите производители вярват, че ако минат четири години, землистите, дълбоки тонове в напитката се губят. • Всеки лицензиран магазин има списък на регистрираните производители. Дори номерът да е в списъка, пак не можеш да разчиташ на качество. Същото важи и за щемпела на регулатора. • Hecho en Mexico: Произведено в Мексико. Текилите, произведени от 100% агаве, могат да бъдат произведени и бутилирани само тук. • Текилите в Мексико обикновено съдържат 38-40% алкохол, но често може да е и до 50 и повече. • Има над 500 марки на над 70 производители. После развъртете като при винена дегустация и отново вдъхнете. Накрая опитайте – в зависимост от чувствителността си всеки усеща различни нотки, като при виното. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |