Средиземноморска диета в гръцки вариант
Как да се храним правилно? Прочетете съветите с гръцки привкус.... Яжте повече спанак
Класическа комбинация в гръцката кухня е спанак и сирене. Често спанакът се включва в омлети и различни печива. От суров спанак се правят и салати. Богат на лутеин, калций, фолиева киселина, калий и фибри, спанакът е полезен за доброто зрение, за костите и сърцето. Тъй като 90% от неговото съдържание е вода, той допринася за отслабването.
Приготвяйте си печени картофи
Картофите съдържат много полезни хранителни вещества и устойчиво нишесте, което помага за изгарянето на мазнините. Те обаче съдържат и много въглехидрати. Пържените картофи и чипсът са вредни за линията, но този зеленчук е част от балансираната диета на жителите на остров Икария. Там те се пекат със зехтин, сол и пипер.
Яжте по-рядко червени меса
По традиция хората от средиземноморския район не консумират ежедневно червени меса. Те си позволяват малки порции свинско или агнешко месо при специални случаи и на празници. Диетолозите съветват да приготвяте червеното месо на фурна или на скара. Не го печете прекалено дълго на открит огън. Овъгленото месо съдържа карциногенни вещества.
Яжте миди и скариди
Ако ви е омръзнало пилешкото месо, заменете го с морски дарове. Те са с ниско съдържание на мазнини и богати на протеини. Гърците прибавят миди и скариди в паста, подправена с лимон и зехтин, или ги слагат в пълнежа от зеленчуци на техните питки, наречени сувлаки.
Похапвайте натурални храни
Жителите на Икария не закусват между храненията с чипс и други готови лакомства, които обикновенно изобилстват от наситени мазнини и празни калории. Те са по-мъдри и похапват сурови зеленчуци и богати на протеини пастети, приготвени от кисело мляко, фасул или леща. Много здравословно мезе е пастет от мляко, чесън, див лук, копър и лимонов сок. Основен принцип в средиземноморската диета е елиминирането на химически обработените храни и ограничаването на приема на захар.
Яжте повече маслини
Задължителен елемент в гръцката кухня са маслините. Гърците ги похапват за мезе и ги прибавят в ястията. Освен, че съдържат здравословни мазнини - зехтин, те са добър източник на желязо и витамин Е. Изследване на италиански учени е открило, че жените, които консумират много зехтин, намаляват с 30% опасността да заболеят от рак на яйчниците.
Пригответе си домашен хумус
Хумусът традиционно се приготвя от нахут. Той е богат на фибри и протеини и не съдържа наситени мазнини. Има различни варианти на този пастет, например с грах или черен фасул, но хората от средиземноморския район го приготвят от нахут и го подправят с чесън и изсушени домати.
Приготвяйте си шишчета
За разнообразие си печете шишчета. Нанижете ги с маслини, зеленчуци, или месо или морски дарове и ги изпечете на скарата. Приятно мезе са шишчетата с маслини, сирене и домати.
Употребявайте подправки
Средиземноморските блюда са много вкусни заради подправките като босилек, магданоз и риган. Тези 3 билки обаче не само подобряват вкуса на ястията. Те са сред 50-те най-богати на антиоксиданти храни. Освен това, при добавянето на повече подправки в ястията се слага по-малко сол.
Сгответе по-голямо количество
Средиземноморската диета е здравословна не само заради храната, а и заради стила на хранене. Хората от този район се събират около масата и се наслаждават заедно на ястията, докато общуват помежду си. Пригответе повече храна и съберете цялата фамилия. Наслаждавайте се на ястията, на разговора и естествено - на виното.
Пийте повече кафе
Тайната на дълголетието на жителите на Икария може да се крие и в кафето. Изследване сред възрастните хора на острова установило връзка между по-високата консумация на кафе и по-добрата функция на кръвоносните съдове, която е ключов фактор за здравето на сърцето. Учените посочват обаче, че не всяко кафе действа по този начин. Изследваните гърци пиели традиционното гръцко кафе, сварено в джезве. Това кафе е богато на антиоксиданти и е по-полезно от запареното.
бутони за социални мрежи