Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Как да се храним, за да спим спокойно ?

health.bg 11-04-2013
 Как да се храним, за да спим спокойно ? - здраве, сън, храна, мелатонин
Голяма част от живота си хората прекарват в сън, но когато заспиваме трудно, будим се по няколко пъти през нощта или отдихът ни е непълноценен това се отразява силно негативно на целия ни организъм.

Сега, когато отново преместихме стрелките на часовника, най-осезателно страда сънят ни, което ни доближава до дeпресията. Учените отдавна установиха, че за него отговаря специален хормон, наречен мелатонин. Той има не само седативно (сънотворно), но и антиоксидантно действие, подмладяващ ефект и дори укрепва имунната система.

За щастие нивото на мелатонин в организма може да се повиши с помощта на някои хранителни продукти. Ако страдате от безсъние, възползвайте се от тях. Това е по-добър вариант, отколкото да се увличате по сънотворни препарати.

Банани
Стимулират изработването на мелатонин и серотонин (хормона на щастието, който също има определяща роля за качеството на съня), съдържат калий и магнезий. Бананите помагат за стабилизиране на настроението и отпускането на мускулите.

Мляко
Много добър съюз между триптофана (още един приятел на съня и враг на депресията) и калция. За много хора топлото мляко с мед е идеалното сънотворно. Освен това млякото въздейства и на психиката, връща ни в детството, когато сме били обградени от спокойствие и уют.

Вишни и череши
Тези плодове са натурален източник на мелатонин, контролират вътрешният ни часовник и уравновесяват съня ни. Експертите препоръчват преди лягане да хапнем шепа череши или вишни. Ако сте на дълъг път и искате да поспите, не забравяйте да вземете със себе си тези плодове.

Пуешко месо, бадеми кедрови ядки
Тези продукти са лидери по съдържание на триптофан. Ако преди лягане изядете сандвич с пуешко месо и пълнозърнест хляб, добрият сън ви е гарантиран. Малко мед може да блокира антипода на мелатонина – орексин, който отговаря за бодърстването и ни пречи да се отпуснем и заспим. Но не се увличайте, по-големи количества сладко се възприемат от мозъка като сигнал за активна дейност.

Чай от лайка
Лайката не напразно заема първо място сред напитките, които успокояват. Тя има лек сънотворен ефект и може да служи като идеално средство за релакс, както за тялото, така и за душата.

Печени картофи
Не голямо количество печени картофи няма да претовари стомаха ви преди сън, а ще неутрализира киселините, които пречат на изработването на триптофан от организма. Ефектът ще е по-силен, ако смачкате картофите с малко топло мляко.

Лучена супа
Лукът съдържа особено успокояващо вещество, наречено кверцетин. Благодарение на него лютивият зеленчук се е използвал като средство за борба с безсънието още в древния Египет.

Кои продукти да избягвате

Консервирано и пушено месо
В късните часове сандвич с шунка не е добра идея. Не посягайте и към беконът, кренвиршите и пушените меса, защото те съдържат много тирамин – аминокиселина, която кара мозъка да изработва стимулиращия дейността му хормон норепинефрин. Това може да предизвика безсъние и лека нервозност.

 Шоколад
Лакомството също съдържа тирамин, затова вечер задължително трябва да се избягва.

 Кетчуп
Чилито в кетчупа, както и всяка пикантна храна по принцип е трудносмилаема, което предизвиква разстройства съня.

Алкохол
Две чаши качествено червено вино може идеално да ви отпуснат, но по-големи количества ще нарушат съня ви.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg