Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Статии

Първата жена в света с присадена матка е бременна

health.bg 2013-04-15
Първата жена в света с присадена матка е бременна - присадена матка, бременна, туркиня, ин витро, трансплантация, ембрион, credoweb.bg
Една на 5000 жени в света се ражда без матка.

Двадесет и двегодишна туркиня, която преди две години стана първата жена в света с присадена матка от починала донорка, вече е бременна, предаде АФП, цитирана от БТА, като подчертава, че това е първият подобен случай досега.
Първоначалните тестове от последните две седмици съответстват на бременност, посочи в съобщение професор Мустафа Юнал, главен лекар на университетската болница Акдениз в Анталия /Южна Турция/.

Лекарите са имплатирали успешно в матката на Деря Серт няколко ембриона, получени чрез оплождане "ин витро" на яйцеклетки на жената със сперматозоиди от съпруга й. Пациентката е в добро здраве, се подчертава в съобщението на лекаря. Деря Серт, която се е родила без матка, стана през август 2011 г. първата жена в света с успешно присадена матка. Първи опит за трансплантация на матка от жива донорка, осъществен през 2000 г. в Саудитка Арабия, е завършил неуспешно три месеца по-късно.

Успешното присаждане на матка през 2011 г., осъществено от екип от турски лекари в Анталия, възвърна надеждата на хиляди жени с подобен проблем. Според статистиките една на 5000 жени в света се ражда без матка. Бременността на Деря Серт крие много рискове, но ако се развива нормално, младата жена трябва да роди с цезарово сечение два месеца преди нормалния термин, отбелязват турските телевизии.




бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg