Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Противогрипната ваксина може да намали риска от инфаркт при хората на средна възраст

health.bg 23-08-2013
Противогрипната ваксина може да намали риска от инфаркт при хората на средна възраст - грип, ваксинация, инфаркт
Целта на авторите на проучването е била да проверят дали грипът е неразпознат фактор за повишен риск от сърдечен удар.

Противогрипната ваксина може да намали риска от инфаркт при хора на средна възраст, предразположени към сърдечносъдовизаболявания, съобщава БТА, като цтира в. "Дейли експрес". Това показват резултатите от австралийско изследване на учени от университета на Нов Южен Уелс. Индивиди със стеснени артерии могат да си осигурят защита чрез ваксината. Подобна превенция вече се предлага на страдащите от хронични болести на сърцето. Целта на авторите на проучването е била да проверят дали грипът е неразпознат фактор за повишен риск от сърдечен удар. Специалистите са анализирали данни за 559 пациенти над 40-годишна възраст, около половината от които са прекарали инфаркт.

Резултатите са показали, че около 12,4% от пациентите с инфаркт наскоро са били болни от грип в сравнение със само 7% от тези от контролната група. Половината от всички пациенти са се ваксинирали срещу грип същата година. И докато изследването е показало, че грипът не увеличава риска от инфаркт, авторите му са установили, че противогрипната ваксина изглежда осигурява защита, понижавайки риска от сърдечен удар с 45%.

Предишно проучване е показало, че грипът може да предизвика сгъстяване на кръвта или възпалителна реакция във вече стеснени артерии. Това на свой ред води до запушване и инфаркт. "Дори малък защитен ефект от противогрипната ваксина ще е от голяма полза за общественото здраве. Данните от проучването показват, че ваксинацията трябва да се препоръчва на хора над 50 години, които като цяло са изложени на повишен риск от инфаркт", пишат авторите на изследването в сп. "Heart".



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg