Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Проф. Google – винаги ли да вярваме на новия “супер-лечител”?

Д-р Васил Василев* 24-10-2013
Проф. Google – винаги ли да вярваме на новия “супер-лечител”? - google, интернет пациенти, д-р В. Василев
Не всяка информация в интернет винаги е достатъчно изчерпателна и достоверна, тъй като там всеки може да напише каквото поиска и контролът над качеството е почти липсващ.

През последните години интернет се превърна в удобен, бърз и безплатен източник на информация, което кара все повече и повече пациенти да търсят решение на здравословните си проблеми първо там, където Google буквално ги залива с безброй статии за сиптомите и рисковете, които крие дадено заболяване. За съжаление, не всяка информация в интернет винаги е достатъчно изчерпателна и достоверна, тъй като там всеки може да напише каквото поиска и контролът над качеството е почти липсващ. В крайна сметка огромното количество информация се превръща в дезинформация и пациентите започват да се “чудят” на кой да вярват.

Все по-често в ежедневната ни практика попадаме на нов, интересен феномен, а именно “интернет пациенти“, които след като са изчели десетки статии по темата, идват в кабинета толкова изплашени и стресирани, че често срещаме огромни затруднения да ги убедим, че нямат рак и не ги “грози” никаква страшна болест, а в същност става въпрос за банално и напълно лечимо заболяване. Тези пациенти вече не са рядкост и проблемът при тях в никакъв случай не е за подценяване, тъй като някои от тях са толкова наплашени, че се стига дори и до психиатрична намеса и лечение.

Достъпът до информация е изключително ценен, но интерпретацията й е нещо съвсем различно и точно там се крие проблемът.  Средностатистическият “читател” много трудно може сам да се ориентира кое е важно, кое е съществено и кое в действителност се отнася за неговия проблем във всички статии и мнения във форуми, на които попада. Причините за това са няколко:

Един и същ симптом (например болка в таза) може да бъде следствие на редица заболявания на различни органи: дископатия, гинекологичен проблем, цистит, камък в уретера, костни метастази от рак на простатата и много други. В подобна ситуация обаче повечето пациенти започват да търсят допълнителна информация не за най-честата причина (т.е. дископатията), а за най-страшната (т.е. рака на простатата) и това е нормално. Проблемът е, че колкото и да чете, пациентът трудно може сам да отдиференцира истинската причина, тъй като за целта трябва да е виждал и съответно имал опит със стотици пациенти с болки в кръста – т.е. да е лекар. А страхът от рак е много силен и мотивиращ, и кара пациентите да търсят все повече и повече информация, което още повече засилва притесненията им и в крайна сметка попадат в един “порочен кръг”, от който понякога се излиза много трудно.

Другата интересна “информационна единица”, която почти винаги фигурира на първо място в търсачките, е интернет форумът. Споменаваме я като отделна причина, тъй като тя е по-специфична от останалите форми на информация и сама по себе си се явява може би най-големият “виновник” за т.нар. интернет пациенти.  Проблемът при форумите е, че там всеки може да напише буквално всичко, абсолютно анонимно, без никаква гаранция за достоверност на информацията. А човешката природа е такава, че повечето пациенти пишат в форумите, когато имат проблем или са недоволни и много рядко в обратната ситуация, когато са здрави и щастливи. Съвсем нормално е незапознатият читател да се изплаши, когато попадне на всички негативни и страшни “постове”, тъй като отново няма ориентир и не знае на кой да вярва. Да не говорим, че в следствие на анонимността и голямата популярност, форумите се превърнаха в един много удобен инструмент за понякога не съвсем добросъвестна реклама на различни видове медикаменти, лекари и болници, а човек се манипулира много по-лесно, когато е изплашен.

За илюстрация, следвайки нашия напълно случаен пример с болки в таза, както се вижда на снимките по-горе, първото, което ни предлага търсачката, е форум, в който “горещо” ни препоръчват руска народна лечителка, а второто – подробна статия за рак на костите. Ситуацията е същата с третия, четвъртия и т.н. резултати, където освен страховити диагнози и нетрадиционни лечения, реално не получаваме нищо полезно, а само главоболия и излишно притеснение.

В заключение отново ще кажем, че информацията е важна, но интерпретацията на фактите е по-важна, защото не всичко написано в интернет е истина и приканваме пациентите да внимават на кой да вярват, особено когато източникът на информация е анонимен и зад него не стои никой. За съжаление, колкото и ценен да е интернет и Prof. Google, все още трудно могат да заменят знанията и опита на един истински лекар.

Д-р Васил Василев - www.Urology.bg 
е-mail: Dr.Vassilev@urology.bg

Към профила на д-р Василев в CredoWeb

 

 


 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg