Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

1 417 човека се прегледаха безплатно за рак на щитовидната жлеза

CredoWeb 2013-12-12
Ендокринология : 1 417 човека се прегледаха безплатно за рак на щитовидната жлеза - щитовидна жлеза, рак, кампания, диагностика
При всеки втори са установени различни видове изменения на функцията на жлезата

1 233 жени и 184 мъже се възползваха от възможността за безплатна диагностика на щитовидната жлеза. Резултатите от Кампанията, която продължава вече десети ден в „Скай Сити Мол София“, сочат че при всеки втори прегледан са установени различни видове изменения на функцията на щитовидната жлеза. До 20 декември всеки ден от 12.00 до 20.00 ч. желаещите могат да преминат безплатен преглед, който се извършва от изтъкнати специалисти с модерна ехографска апаратура. Ехографът е дарение от фондация „Моята млада България“ на Център за защита правата в здравеопазването.

По време на Кампанията се преглеждат мъже и жени от всички възрастови групи, като преообладават хората между 45 и 65 години. Най-често по време на прегледите се установяват изменения на функцията на щитовидната жлеза, като основно са диагностицирани болест на Хашимото, наличие на възли и колоидни кисти. При установяване на отклонения от нормата или при съмнение за тиреоиден карцином, хората са насочвани за диагностично уточнение и лечение в специализирано лечебно заведение.

Целта на Кампанията е да се повиши информираността на обществото за рака на щитовидната жлеза, за характерните симптоми и рисковите фактори, за ролята на профилактиката и методите на лечение на заболяването. Основната цел на инциативата не се ограничава само с извършване на безплатни профилактични прегледи. Организаторите се стремят да създадат нагласи в обществото, че болестта е лечима, стига хората да са активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да потърсят лекарска помощ. Предвижда се Кампанията да продължи и през 2014 г. като обхване цялата страна и най-вече малките градове и села, където достъпът до специалист е силно ограничен.

Карциномът на щитовидната жлеза се среща рядко и представлява 1% от всички злокачествени образувания. Според данните на Националния раков регистър броят на новооткритите заболели от тиреоиден карцином в България за 2009 г. е 316, а за 2010 г. е 299. 250 жени и 66 мъже са диагностицирани за първи път през 2009 г., а през 2010 г. техният брой е съответно 233 жени и 66 мъже. Близо половината пациенти са диагностицирани в първи стадий, когато ракът може да бъде излекуван напълно. Заболяването засяга хора от всички възрастови групи, но най-често се проявява между 50 и 60 годишна възраст.

Организатори на Кампанията за ранна диагностика за рак на щитовидната жлеза са Център за защита правата в здравеопазването и агенция „Пачето перо” със съдействието на Столична община.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg