Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Бебето

Близо половината бебета между 6 и 12 месеца застрашени от анемия

Илияна Ангелова 2013-12-18
Бебето : Близо половината бебета между 6 и 12 месеца застрашени от анемия - хранене, диететика, бебета, анемия, Веселка Дулева
При децата до 6 месеца пък се оказало, че 12% са с нисък ръст за възрастта, разкрива ново проучване у нас с подкрепата на УНИЦЕФ

Близо половината от бебетата (41,8%) между 6 и 12 месеца са застрашени от анемия, тъй като имат нисък хемоглобин. Това са данни от ново мащабно проучване, проведено у нас сред 2500 деца от 0 до 5 г. и техните майки. Това съобщи доц. Веселка Дулева, шеф на отдел "Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи.

Ниският хемоглобин е сериозен признак, че запасите от желязо в организма на майката и кърмачето са изчерпани, коментира доц. Дулева. Дължи се на неадекватните практики на захранване. 3% от шестмесечните бебета имат наднормено тегло. Това е висок процент в тази възрастова група, каза доц. Дулева. При децата до 6 месеца пък се оказало, че 12% са с нисък ръст за възрастта. Това означава, че в продължение на дълго време са хранени неправилно.

Доц. Дулева оповести и ново проучване от 2013 г. за затлъстяването сред деца в първи клас, обхванало 4000 деца на 7 г. Докато през 2007 г. относителният дял на децата с наднормено тегло бил 28%, сега той е 31%. Увеличението се дължи на нарастване на относителния дял на затлъстелите. Тези деца се хранят лошо и се движат малко.

„Това, което отчитаме като специалисти, намира отражение в национални програми – препоръки за здравословно хранене на кърмачета, бременни и малки деца. Разработен е пакет от нормативни документи – наредба за здравословно хранене при деца от 3 до 7 г. Тази есен влезе в сила наредба за храненето при малките до 3 г. Мерките се отнасят до местата за организирано хранене на децата. Сборниците са одобрени от МЗ, представени са на научни колегиуми”, обясни доц. Дулева.

В националната програма за превенция на хроничните заболявания храненето остава една от основните опорни точки. През следващата година предстои методично указание за хранене на кърмачета и деца до 1 г. То ще помогне в практиката на лекарите в страната, които се грижат за здравето на бременните и малките деца.

В подкрепа на тези цели от „Нестле” обявиха, че през 2014 г. стартират информационна кампания „Първите 1000 дни”, която да мотивира бъдещите майки и бащи да променят начина си на хранене, още когато започнат да планират да имат бебе. Така те ще дадат шанс на плода да се развива по най-нормалния начин. Бъдещите майки ще научат повече за кърменето и храненето на бебето през първите години.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg