Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Уши, нос, гърло

Тъгата уврежда белия дроб, а страхът - бъбреците

Д-р Емил Илиев 2013-12-19
Уши, нос, гърло : Тъгата уврежда белия дроб, а страхът - бъбреците - бременност, китайска медицина, Емил Илиев, акупунктура
С мокса може да се помогне при неправилно предлежание на плода по време на бременност

- Д-р Илиев, какви техники се прилагат в традиционната китайска медицина?

- Традиционната китайска медицина обхваща едновременно няколко направления. Първото от тях включва използването на т. нар. методи на външно дразнене като акупунктура, мокса, точков масаж , гимнастика, както и различни въздействия с лазери и с електроакупунктура.

Другото направление е вътрешната медицина. Китайците също изписват различни медикаменти на пациентите, но акцентът е поставен върху храненето и лекарствата от натурални съставки – билки, животински продукти и т.н. Не се използват толкова много химически съединения, както в нашата медицина. За съжаление у нас китайската фитотерапия е неприложима, защото рецептите не могат да бъдат изпълнени в нашите аптеки.

- Каква логика се следва при поставяне на диагнозата и съответно при лечението?

- Обяснението на традиционните китайски методи е трудно за разбиране от хора, които не са запознати, но те следват своята логика. Причините за болестта се разделят на външни и вътрешни етиологични фактори.

Ако пациентът страда от остър тонзилит наример, китайският лекар ще каже, че той страда от студ и вятър. Под понятието Вятър (Feng) обаче се разбира не само физическият фактор, но и начините на пренасяне на вирусите и бактериите – в случая по въздушно-капков път. Бактериалната или вирусната инфекция също ще бъде обяснена с понятието Вятър. Това показва, че симптомите са променливи, появяват се изведнъж и за кратко време инфекцията минава. Същото се отнася и за вирусната инфекция, която често има преходен характер.

Най-често вятърът се комбинира със Студ (Наn). Китайците са наблюдавали Студа, анализирали са го и са установили, че той прониква в нашето тяло по няколко начина – през краката, гърба и главата, т.е. там, където преминават меридианите на пикочния мехур и бъбрека. Съществуват обаче и вътрешни пътища. Случва се обикновено при децата, ако дишат през устата в студените зимни месеци. По този начин се създават условия Студът да влезе в белия дроб и да предизвика бронхит или дори бронхопневмония. В тези случаи е много важно болният да бъде затоплен – загряват акупунктурните точки чрез мокса, затоплят тялото с разтривки, топла баня на краката и др.

Другите външни фактори според традиционната китайска медицина са Топлина (Re), Сухота (Cao) и Влага (Shi). Всеки един от тях поразява определен функционален кръг в нашето тяло и може да предизвика заболяване, ако въздейства много активно и продължително време.

Вътрешните причина за появата на определени болести се дължат на нашите емоционални състояния. Повечето от раковите заболявания се появяват, защото се храним лошо и много често имаме негативни емоции. За Тъгата (Вei) например се знае, че уврежда белия дроб. Когато човек е тъжен и плаче, нарушава ритмиката на дишането и може да увреди този важен орган. Гневът и ядовете (Nu) атакуват черния дроб, грижите (Si) поразяват стомаха, а страхът (Kung) - бъбреците и пикочо-половата система.

- Какви лекари могат да практикуват акупунктура?

- Методът намира приложение във всички специалности. У нас първоначално бе въведен от невролозите, като постепенно започна да се използва от специалисти по вътрешни болести, УНГ, дерматолози, ендокринолози, акушер-гинеколози и други.

През последните години „предадохме” акупунктурата на физиотерапията, но там не се намериха добри условия за развитие. Самата физиотерапия е в упадък, въпреки че е изключително важна за здравеопазването . Ако искаме добра медицина, необходимо е да имаме много добра физикална медицина, както е в развитите страни.

- Можете ли да посочите примери за успешно приложение при различни заболявания?

- Акупунктурата е чудесен начин за лечение на алергичен ринит, алергичен и неалергичен синуит и остър тонзилит (възпаление на сливиците). Редица проучвания показват, че комбинираната акупунктура на ухото и на определени точки по тялото може да излекува острия тонзилит по-бързо с около ден и половина, отколкото с антибиотик.
През последните 20 г. много често лекувам с комбинация от акупунктура и т. нар. ортомолекулярни субстанции – витамини, минерали ензими и микроелементи. На пациента се спестяват вредните странични ефекти на много от медикаментите.

Често при бременните се наблюдава т. нар. неправилно предлежание на плода – обърнат плод. Проблемът може да бъде решен само за три процедури с нагряване на определена точка с мокса. Повечето клиники, които се занимават с „ин витро”, използват и акупунктурата към комплексния подход. Тогава ефектът е по-добър.

- Има ли състояния, при които не се препоръчва използването на акупунктура?

- Да, съществуват определени противопоказания. Не бива да се прилага при силно изтощени хора. Когато пациентът току-що е изкарал тежко инфекциозно заболяване, тогава се прави само мокса. Не се препоръчва и при болни с туберкулоза, въпреки че в някаи стари китайски ръководства съществуват някои схеми за лечение.

Ако лекарят няма достатъчно опит в акупунктурата, по-добре да не я прилага при бременни. Поставянето на иглата на неподходящото място може да провокира маточни контракции и преждевременно раждане.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg