Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Ендокринология

Всеки втори с проблеми на щитовидната жлеза

CredoWeb 2013-12-21
Ендокринология : Всеки втори с проблеми на щитовидната жлеза - щитовидна жлеза, карцином, колоидни кисти
Най-често се диагностицират болест на Хашимото, наличие на възли и колоидни кисти

Всеки втори човек има някакви промени във функцията на щитовидната жлеза. Това показват резултатите от приключилата кампания за ранна диагностика на щитовидната жлеза, която се проведе от 1 до 20 декември в столичния „Скай Сити Мол София“. Около 3000 души се възползваха от възможността да се изследват безплатно. При 50% от прегледаните лекарите са установили нарушения, най-честите от които болест на Хашимото, наличие на възли и колоидни кисти. В случаите на отклонения от нормите или при съмнение за тиреоиден карцином, хората са били насочвани за диагностично уточнение и лечение в специализирана клиника.

Основната цел на кампанията е да се повиши информираността на обществото за рака на щитовидната жлеза, за характерните симптоми и рисковите фактори, за ролята на профилактиката и методите на лечение на заболяването. Болестта е лечима, стига хората да потърсят лекарска помощ при най-малкото съмнение. Предвижда се инициативата да продължи и през 2014 г., като обхване цялата страна и най-вече малките населени места, където достъпът до специалист е силно ограничен.

Карциномът на щитовидната жлеза се среща сравнително рядко и представлява 1% от всички злокачествени образувания. Според данните на Националния раков регистър броят на новооткритите заболели в България за 2009 г. е 316, а за 2010 г. е 299 души. През 2010 г. са диагностицирани 233 жени и 66 мъже. Близо половината пациенти са били в първи стадий, когато ракът може да бъде излекуван напълно. Заболяването засяга хора от всички възрастови групи, но най-често се проявява между 50 и 60 годишна възраст.

Профилактичната акция бе организирано от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и агенция „Пачето перо” със съдействието на Столична община. В кампанията се включиха водещи специалисти, които извършваха безплатни клинични и ехографски прегледи на всички желаещи без ограничение на пол и възраст. За целта бе осигурена модерна апаратура, дарена на ЦЗПЗ от фондация „Моята млада България“.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg