Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Гастроентерология

Витамин В3 намалява риска от рак на дебелото черво

Medical News Today 2014-01-28
Гастроентерология : Витамин В3 намалява риска от рак на дебелото черво - витамин, рак на дебелото черво, фибри, цитокини
Помага дори ако се приема като хранителна добавка

Диетата безспорно е много важна за профилактиката на рака на дебелото черво, а също и за други възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт. Обикновено се препоръчват храни, богати на фибри. Нови проучвания обаче сочат, че витамин B3 (ниацин) притежава подобни свойства, пише Medical News Today. По мнението на експерти отличен ефект може да се постигне, ако витаминът бъде добавен към диетата, богата на баластни вещества.

Изводите на учените се основават на проучване. При мишки е блокиран рецепторът Gpr109a. Липсата му по правило води до рак на дебелото черво и възпаление на червата. След това им дали витамин В3. Оказало се, че дори при липсата на полезни бактерии – в случая те били унищожени с антибиотик, ниацинът карал имунните клетки в червата да започнат да се борят с възпалението.

Консумацията на фибри води до производството на веществото бутират, който активира рецептора Gpr109a в имунните клетки (макрофаги и дендритни клетки на червата). Тези клетки произвеждат антивъзпалителна молекула и предават сигнали към Т-клетките, които са основни елементи на имунната система. Това от своя страна кара Т-клетките да произвеждат противовъзпалителни молекули (цитокини). Епителните клетки по лигавицата на червата под влиянието на бутират започват да отделят цитокини - протеини, които стимулират заздравяването на рани.

Учените смятат, че големи дози ниацин могат да помогнат за лечението или профилактиката на улцерозен колит, болестта на Крон и колоректален рак, а също така и на фамилната аденоматозна полипоза. Проучванията вече са в напреднала фаза, а учените се надяват скоро да започнат клинични проучвания с пациенти.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg