Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови

Експерти искат програма за сърдечни малформации при бебета

CredoWeb 2014-02-12
Сърдечно-съдови : Експерти искат програма за сърдечни малформации при бебета - вродени сърдечни малформации, ВСМ, кардиология, Национална кардиологична болница
На 14 февруари пациенти могат да получат безплатни консултации в Националната кардиологична болница

Средства от Фонда за лечение на деца в чужбина да бъдат изразходвани за малките пациенти с вродени кардиопатии. Това предложиха специалисти от Националната кардиологична болница на пресконференция, посветена на Световната седмица на вродените сърдечни малформации, която се отбелязва от 7 до 14 февруари.

Ние сме единственото лечебно заведение, в което се осъществява диагностика, интервенционално и оперативно лечение на деца с вродени сърдечни малформации, коментира директорът проф. Марио Станкев. Той обаче допълни, че при сегашното финансиране разходите за лечение многократно надхвърлят предвидените средства, като загубите остават за сметка на болницата.

Данните сочат, че всяка година в България се раждат около 500 деца с вродени кардиопатии. Това са 8-10 бебета на хиляда живородени. Ако не са диагностицирани и лекувани навреме, вродените сърдечни малформации са най-честата причина за смърт през първата една година от раждането, обясни доц. Маргарита Цонзорова – началник на Клиниката по детски болести и детска кардиология. Тя допълни, че една трета от малките пациенти трябва да бъдат оперирани през първата година от раждането, а около 25% от тях - още през първия месец.

Именно липсващата пренатална диагностика и късното насочване на пациентите към детски кардиолог се оказват едно от най-големите предизвикателства, посочиха специалистите. Необходимо е да бъде създадена национална програма, която да бъде финансово обезпечена, да предлага цялостна визия, а не да решава проблемите на парче, заяви кардиохирургът д-р Стоян Лазаров. По думите му в програмата трябва да бъдат ангажирани - акушер-гинеколози, специалисти по пренатална диагностика, по клинична генетика, неонатолози, педиатри, кардиолози, детски кардиолози и кардиохирурзи, интернисти.

През тази година страната ни за пръв път се включи в отбелязването на Световната седмица на вродените сърдечни малформации. По този повод на 14 февруари т. г. в Националната кардиологична болницата ще се проведе ден на отворените врати. Пациенти от София и страната ще получат възможност за безплатна консултация и евентуално бъдещо лечение.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg