Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравеопазване - Здравна политика

Удължават с 1 г. срока за специализациите на общопрактикуващите лекари

CredoWeb 2014-02-24
Здравна политика : Удължават с 1 г. срока за специализациите на общопрактикуващите лекари - специализация, Чавдар Славов
Над 1500 джипита нямат взета досега специалност, можеше да останат без практика

Във връзка с разпространеното чрез медиите опасение, че над един милион пациенти от юни 2014 г. могат да останат без лични лекари, ако не бъде удължен срокът за придобиване на специалност, зам.-министърът на здравеопазването проф. Чавдар Славов, в интервю за „Радио Фокус“, поясни че Министерство на здравеопазването е предприело действия за удължаване срока за вземане на специалност с една година.

Статистиката показва, че от 4527 общопрактикуващи лекари близо 3000 са със специалност. В момента 1037 човека са зачислени, но не са си взели специалност по „Обща медицина”. Други 670 човека, които са по-малко от 15% от общия брой ОПЛ изобщо не са зачислени. С промяна в Закона за лечебните заведения и лекари със специалност по „Вътрешни болести”, „Педиатрия” и „Спешна медицина” имат право да разкриват практики и да работят като ОПЛ.

Проф. Славов уточни, че е създадена работна група, в която участва доц. Киров – председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари и доц. Постаджиян – националният консултант по обща медицина, който е и ръководител Катедра „Обща медицина” към Медицинския университет. Представители на БЛС във въпросната група са на мнение, че не трябва да има ново удължаване на срока.

Изнесената информация, че няма достатъчно места в университетите проф. Славов опроверга с данни за разкрити до момента 4786 места за специализация - при положение, че броят на разкритите практики е 4527. С подготвените от МЗ промени в Закона за здравето и Закона за лечебните заведения срокът за придобиване на специалност се удължава с 1 година, а записалите специализация през този период ще могат да работят още 5 години докато придобият специалност.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg