Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Рак

Дават нови генетични обяснения за глухотата и рака на ларинкса

Лиляна Филипова 2014-03-28
Рак : Дават  нови генетични обяснения за глухотата и рака на ларинкса - УНГ, рак на ларинкса, глухота, Пловдив
Близо 200 УНГ специалисти обсъждат съвременните концепции за лечение на ушите, носа и гърлото в Пловдив

Генетичните фактори излизат все по-напред при обяснението на карциномите на ларинкса, злокачествените заболявания на главата и шията, глухотата, съобщи проф. Диана Попова, началникът на сектор „Аудиология” в Отделение по обща оториноларингология, аудиология и отоневрология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” проф. д-р Диана Попова. Нови факти в тази посока се изнасят на научната конференция „Съвременни концепции в лечението на ушите, носа и гърлото” в Пловдив. На форума се събраха близо 180 специалисти. Водещ гост лектор е проф. Андреас Шаповал от Швейцария, който засегна темите за шума в ушите и за свръхчуването – заболявания, свързани с шумовата среда, в която живее съвременният човек и с напрегнатия му ежедневен ритъм. Все повече хора имат тези проблеми, което драстично влошава качеството им на живот, заяви проф. Попова. Според нея при диагностицирането шумът в ушите трябва да се разглежда първо като симтпом на неврологично, психиатрично или друго водещо заболяване. Едва след елиминирането им можело да се лекува самостоятелно, като проблем на слуховия апарат. Свръхчуването е друг сериозен проблем. В този случай е засегнат нервния път, който потиска звуците, идващи до нас, филтрира ги и позвалява до мозъчната кора да стигне само това, което е добро за нас, обяснява специалистката. Възможно е също да е засегнат другият път на звуковата вълна, който отвежда до центъра за асимилиране на речта. Съвременните методи за изследване позволяват съвсем прецизно установяване на причината, категорична е проф. Попова. Най-сериозното предизвикателство в УНГ остава късното откриване на злокачествените заболявания, особено при децата. В последните години ракът на ларинкса поразявал все по-често 30-40-годишни, което преди време било казуистика. Твърди се, че най-честите причини за това са пушенето, запрашената среда и алкохола, но генетичните деформации в последно време вземат все по-голяма преднина, заявява проф. Попова. Същото било в сила и за глухотата. „Едно време беше масово твъдението: Аз оглушах от гентамицина, детето ми и то не чува, въпреки че не е вземало. Сега вече излизат конкретни доказателства за генетична предопределеност при отклонения в слуха”, казва проф. Петрова и съветва семейства с подобен проблем да не си затварят очите, а да очакват повторение в следващо поколение и да вземат отрано мерки.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg