Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Инфекции

Само една нежелана реакция след близо 30 000 дози от ваксината срещу папилома вируси

Илияна Ангелова 2014-04-14
Инфекции : Само една нежелана реакция след близо 30 000 дози от ваксината срещу папилома вируси  - папилома вируси, рак на маточната шийка, имунизации, ваксини
Препаратът е безплатен за 12-годишните момичета в рамките на Национална програма

До момента в България са направени 29 427 дози на ваксината срещу папилома вируси, които причиняват рака на маточната шийка. След всички тях е докладвано само за една нежелана реакция - зачервяване и оток на мястото. Това съобщи д-р Теодора Тодорова, член на координационния съвет към Националната програма за превенция на онкологичното заболяване. България е една от страните с най-голямо разпространение, всеки ден една жена у нас умира с тази диагноза.

Срещу най-агресивните щамове на папилома вирусите има ваксини. Те са две и от една година са безплатни за 12-годишните момичета. Имунизацията е препоръчителна, прави се по желание на родителите. Първа доза са получили близо12 000 момичета, а всичките три - 7163. Със завършена имунизационна схема са средно 24% от девойките в тази възрастова група.

Най-високо е покритието в областите Ямбол, Силистра, Добрич и Разград - на места достигат 46-47%.

Експертите, които работят по програмата, активно се срещат с родители, за да отговорят на всички въпроси, които ги вълнуват. Това е необходимо заради антиваксиналните движения, които разпространявали невярна, но всяваща страх информация по радиото и с листовки, подчерта д-р Тодорова. Програмата има гореща линия 0800 13453 и сайт hpv-vaccine.bg


Прикачени файлове:

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg