Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Диабет

Хипертонията и диабетът вървят ръка за ръка

Илияна Ангелова 2014-05-23
Диабет : Хипертонията и диабетът вървят ръка за ръка - Пламен Попиванов, хипертония, диабет, холестерол, кръвна захар
Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност

Ако имате хипертония, с много голяма вероятност ще развиете и диабет. Обратното също важи – 80% от диабетиците са с хипертония, съобщи д-р Пламен Попиванов от Александровска болница. Двете заболявания са дълбоко свързани по своите механизми на възникване и проява, допълва ендокринологът. Рискът при диабетиците с хипертония за сърдечносъдови заболявания е 4 пъти по голям. В България един от 10 души е с диабет, а още 4% са с преддиабет. С възрастта рискът нараства - над 80% са над 50 г. Почти всеки диабетик (90%) са със свръхтегло. При хипертониците рискът за развитие на диабет е три пъти по голям.

Няма вълшебно хапче, което да лекува, всеки сам трябва да спазва правилата за диета и движение, които лекарят дава, допълни специалистът. Болните със захарен диабет имат от два до 4 пъти по-висок риск за развитие на сърдечносъдови заболявания и смъртност в сравнение с останалите хора, които имат същите заболявания, но не и диабет. Около 75% от болните, прекарали остър миокарден инфаркт, имат диабет или предиабет. Често те разбират едва тогава, че имат и захарна болест, която протича без симптоми. 80% от диабетиците са над 50 години, над 40% от тях са със засегнати бъбреци, в резултат на което качват и кръвното.

Има едно много интересно проучване от САЩ на 120 000 медицински сестри, продължило 20 години. Ето как се развива рискът при тях - 15 г. преди да са развили диабет, те имат риск за инсулт 240%. 10 г. преди заболяването рискът вече скача на 300-320%, като се покачва във времето.

Всъщност развитието на диабета започва 15-20 г. преди първите му прояви и еволюира във времето. Ако се установи на базата на профилактични изследвания кои са тези пациенти, може да се започне рано профилактика, за да се избегнат тези усложнения, пояснява д-р Попиванов.

При тези, които нямат диабет, рискът от инфаркт е по-висок при мъжете, особено в по млада възраст. Захарната болест изравнява този риск, това личи най-вече към 70-годишна възраст.

Защо много хора не лекуват високата кръвна захар? Първо, защото е трудно да се постигне добър контрол, изисква се чести проверки на кръвната захар. Второ, защото захарта него не боли, казва още д-р Попиванов. Диабетът е болест на интелигентните хора. Тя не се вижда, не се усеща и не боли. Една от причините диабетиците да вдигат кръвно, защото задържат много вода и сол. Увредените бъбреци не мога да ги изведат от организма както трябва.

Важно е да се знае, че при диабетиците кръвното трябва да е малко по ниско отколкото при здравите хора, защото при тях рискът от съдови заболявания е по голям. Ако успеем да намалим долната граница на кръвното налягане дори само с 4-5 мм (например от 80 до 75 мм), ние намаляваме риска от инсулт и инфаркт с 12,5%. Рискът пада още, ако успеем да свалим дори само с един милимол лошия холестерол и високата кръвна захар.


Прикачени файлове:

бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg