Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Статии

Профилактичните прегледи нe са популярни сред българите

health.bg 2010-01-06
Профилактичните прегледи нe са популярни сред българите - здраве, мамография, рак, рак на маточната шийка, инфаркт, кръвна захар, диабет, инсулт

Едва 27 на сто от участниците в анкета на health.bg са се явили на профилактичен преглед пред 2009 г., става ясно от обобщените резултати на допитването. Като причина за ниската популярност на профилактиката се изтъква основно аргументът за формалното провеждане на този тип прегледи. 31 процента от участниците в анкетата са посочили формалния подход на медиците като причина да не отидат на преглед.

Равен брой хора – по 4%, не са си направили профилактика поради липсата на време или защото смятат, че са здрави и нямат нужда от прегледи. Само 9 процента от запитаните изразяват готовност да посетят личния си лекар при първа възможност.

В държавите от Европейския съюз, както и в другите водещи страни по света профилактиката е в основата на високата продължителност на живота. Лекарите са категорични, че много от заболяванията, които са водеща причина за смъртност у нас, могат да бъдат успешно лекувани, ако бъдат установени в ранен стадий.

Това са ракът на маточната шийка, на гърдата, на простатната жлеза, на дебелото черво, както и сърдечно-съдовите заболявания, които дълги години протичат без особени оплаквания, докато не се стигне до тежките им усложнения – инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт.

През 2009 г. НЗОК включи в профилактичния пакет и лабораторни изследвания, но засега заинтересоваността на пациентите остава ниска. Всеки здравноосигурен има право на профилактично изследване на кръвната захар, холестерола, кръвната картина, ЕКГ, а при съответните показания - туморен маркер за рак на простатната жлеза – PSA, мамография.
бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg