Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Факти, които всяка жена трябва да знае и още информация за женското тяло

Любознателността е полезно качество, особено когато може да помогне за подобряване на здравето. Тялото е сложна система от взаимосвързани процеси, които могат да бъдат разстроени от външни фактори.

Здравето на жената е комбинация от физиологични и психологични процеси, които са взаимосвързани. Това означава, че цялостното здраве е комплексно и то не е едностранно явление. Поради тази причина менталната радост от мила дума или някакъв семпъл подарък като бижу с камъни Swarovski може значително да подобри тонусът на дамите. Тук разбира се не трябва да изключваме и физиологичните процеси, които неимоверно съпровождат цялостната дефиниция за здрав организъм. В това число включваме здравословно хранене, ежедневен спорт и здравословен начин на живот като цяло.

Още информация за жените... като биологична единица

Предлагаме ви няколко интересни факти, които е полезно всяка жена да знае:

Тънките презрамки на сутиена могат да станат причина за главоболие.
Впивайки се в раменете, те притискат шийния нерв, идващ от шията към рамото. Това може да доведе до често и изтощително главоболие. Но неприятното усещане може да се появи и в рамото, а оттам – в ръката. Затова се препоръчва внимателно да подбирате сутиена си и да избягвате тънките впиващи се презрамки.

Мозъкът на мъжа е по-голям по размери, но сивото вещество, отговарящо за приема и обработка на информация, е повече при жените. Затова и при резултатите от тестовете за интелигентност жените не отстъпват на мъжете.

Чувствителността към болката се променя по време на месечния цикъл. Установено е, че естрогенът отговаря за способността на мозъка да потиска болката. Преди овулация, когато нивото на естроген в кръвта е най-високо, мозъкът по-активно реагира на болката, като отделя повече вещества, потискащи неприятния симптом. Затова, ако планирате посещения при стоматолог или искате да си правите епилация, направете го в средата на цикъла

Според учените, хората щяха да имат по-малко проблеми със здравето, ако ходеха на четири крака. В резултат на изправения вървеж мускулите и връзките в малкия таз се претоварват, особено при жените по време на бременността. Затова има специални упражнения, които биха могли да предпазят мускулите на малкия таз и да предотвратят бъдещи проблеми.

Всяка четвърта жена изпитва дефицит на желязо. Този елемент влиза в състава на червените кръвни клетки, отговорни за доставката на кислород до всички тъкани на организма. Червеното месо е най-богатият източник на желязо. Сушените плодове, зелените листни зеленчуци и пълнозърнестите храни също съдържат елемента. Старайте се да не пиете кафе или чай по време на хранене, защото кофеинът и танинът пречат на усвояването на желязото.

При пушещите жени рискът да получат сърдечен пристъп и да се разболеят от хронична обструктивна болест на белите дробове (който отнема живота на повече жени отколкото рака на гърдата) е по-висок отколкото при мъжете. Ракът на белите дробове също поразява по-често дамите, подвластни на вредния навик.

Факти, които всяка жена трябва да знае

Тялото е сложна система от взаимосвързани процеси, които могат да бъдат разстроени от външни фактори. Всяка жена трябва да е запозната със своето тяло, за да не я изненадват разни здравословни проблеми.

Ето още няколко факти и цифри, които е хубаво да знаете:

  • Някои лекарства действат различно на жените и на мъжете. Това са някои антибиотици, препарати за понижаване на кръвното налягане, морфиноподобните обезболяващи медикаменти и др. Те действат по-ефективно на жените.
  • Жените страдат от болестта на Алцхаймер три пъти по-често, отколкото мъжете. Учените засега не могат да открият причината за това съотношение, но последните изследвания са показали, че в кръвта на жените, приемащи естроген, е по-ниско съдържанието на белтъка бета-амилоид. При болестта на Алцхаймер именно този белтък образува съединения, предизвикващи гибел на мозъчните клетки.
  • Хроничните инфекциозни заболявания могат да предизвикат преждевременно раждане. Проведените антибактериални терапии преди зачеването, понижават риска от преждевременно раждане с 80%.
  • Жените по-бързо излизат от упойка. Те идват в съзнание средно за 7 минути, докато при мъжете този срок е 11 минути. Учените предполагат, че това се дължи на факта, че жените са по-малко чувствителни към анестезиите от мъжете.
  • Жените трябва повече да се грижат за здравината на костите си. След настъпването на менопаузата нивото на естроген, регулиращ калциевия обмен, се понижава и това води до загубата на 20% от костната тъкан в първите пет години след началото на климактериума. Остеопорозата може да се предотврати, ако жените отрано се погрижат за изграждането на костна тъкан. Препоръчват се физически занимания, отказ от пушене, употреба на богата на калций храна и чист въздух (разходки). Всичко това помага за образуването на витамин D в организма. Според последни изследвания, за здравината на костите са важни и витамините от групата В, витамин К и цинк.
  • Високите токчета са вредни за здравето, защото може да се развият възпаления на ставите на палеца на крака, да се деформират стъпалата. Освен това, когато жените ходят с високи токчета, се претоварват мускулите на гърба, както и гръбначният стълб. Следването на модата може да предизвика болки в гърба, бедрата и коленете.
"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си
2da5ae344ff0fc4a0c42ef67f7ee57e5