Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Здравето от А до Я - Костно-ставни проблеми

Наднорменото тегло и негативното му влияние върху здравето

Вън от всякакво съмнение е фактът, че наднорменото тегло е вредно за здравето на всички хора. Често по-закръглените хора се комплексират от повечето килограми и не се чувстват красиви, а това рефлектира негативно и върху психическото им състояние. Друг проблем свързан по-едрите хора е това, че за тях рядко се намират специализирани дрехи в големи размери или друг тип подобни продукти и аксесоари, които са свързани с техния бит. Тези фактори задълбочават още повече проблема породен от затлъстяването. В този материал ще обхванем най-рисковите групи, които могат да бъдат най-застрашени от това явление.

Наднормено тегло проблеми

На първо място са майките, където наднорменото тегло застрашава сърцето на бебето.

Децата на жените с наднормено тегло са в риск от сърдечни проблеми.

Тези бебета се раждат с по-плътни артерии, независимо колко тежат.

Учени са открили зависимост между теглото на майката и плътността на абдоминалната аорта (част от артерията, която стига до стомаха). Колкото по-високи са показателите, толкова по-стеснени са сените на съдовете, което е сред първите признаци на атеросклероза.

Лекарите предупреждават, че представителките на нежния пол трябва да обмислят на какви бъдещи проблеми обричат неродените си деца преди да се решат на тази крачка. Те препоръчват сваляне на килограми и нормализиране на всички важни показатели, а след това да се премине и към самото забременяване.

На следващо място се нареждат децата.

Децата, които прекаляват с часовете пред телевизора на възраст между две и четири години, са застрашени от проблеми с теглото, когато навършат 10, сочи ново канадско проучване.

Учените са установили, че всеки допълнителен час седмично пред екрана добавя средно по половин милиметър към талията и намалява мускулния тонус.

Изследването е проследило навиците на над 1200 деца и разкрива, че постепенното увеличаване на гледането на телевизия води до заседнал начин на живот и увеличаване на обиколката на талията.

Заключението на специалистите е, че моделите на поведение – гледане на телевизия и др., могат да подскажат за бъдещото развитие на индивида – интелектуално и физически.

Гледането на телевизия върви ръка за ръка с консумацията на вредни храни и липсата на движение.

Статистиката не е на наша страна, защото през последните десетилетия се наблюдават все повече хора страдащи от наднормено тегло.

В края на ХХ и началото на ХХІ век човечеството се сблъска с проблема на непрестанно увеличаващия се брой на хората с наднормено тегло.

Заплаха за здравето на населението в световен мащаб вече не е недояждането, а преяждането. Затлъстяването се превърна от епидемия в пандемия, като основна причина според специалистите е обездвижването и пристрастяването към непълноценна храна.

Нездравословният начин на живот, водещ до наднормени килограми, е предпоставка за развитието на много заболявания.

Наскоро беше доказано, че затлъстяването влияе върху смъртността почти толкова силно, колкото пушенето. В САЩ наднорменото тегло е причина за смъртта на почти 300 хил. души годишно. Преките и косвени загуби, свързани с лечението на затлъстяването, превишават 100-120 млрд. долара на година. Заболяването бързо се разпространява и по целия свят, като най-засегнати са икономически стабилните държави. Най-тревожно е увеличаването на броя на децата с наднормено тегло.

Дали влизаме в групата на хората с повече от допустимите за добро здравословно състояние килограми, може лесно да се пресметне чрез индекса на телесната маса. Той представлява отношението на ръста към теглото. Изчислява се на базата на теглото в килограми, разделено на повдигнатата на квадрат височина в метри. При резултат 18,5-24,9 теглото се смята за нормално. За наднормено тегло говорим, когато индексът е между 25 и 29,9. При затлъстяване първа степен той е 30-34,9, при втора степен – 35-39,9. При индекс на телесна маса над 40 затлъстяването е трета степен и рискът за здравето е много висок.

Какви са основните причини за затлъстяването:

  • Ендокринни проблеми
  • Нарушения в работата на хипоталамуса
  • Рязко ограничаване на физическата активност
  • Непълноценно хранене
  • Наследственост
  • Стрес
  • Прием на някои медикаменти
  • Хормонални промени
  • Нарушения в кръвообращението
  • Проблеми с обмяната на въглехидратите и мазнините (това е следствие от инсулинорезистентност).

Както сами се убедихте, някои от причините се дължат на заболявания, но има и такива, които са следствие от ниската ни здравна култура. Над тях трябва сериозно да се замислим, ако не искаме да влезем в групата на хората, чието здраве сериозно е застрашено.

Друг проблем, който съпътства мъжете с наднормено тегло е свързан с плодовитостта.

Изследвания показват, че мъжете с наднормено тегло имат намалена способност за възпроизводство.

Резултатите се базират на данните, получени при сравняване на качеството на сперматозоидите на затлъстели хора с тези на хора с нормално тегло. Пробите са взети от 1940 мъже и са били подложени на сравнение в зависимост от индекса за телесната маса.

Нормалното тегло се определя при индекс от 18.5 до 25, за наднормено тегло се счита индекс между 25 и 30, а за затлъстяване - над 30.

Учените са установили, че колкото повече излишни килограми се натрупват, толкова по-лошо е качеството на спермата.

Затлъстяването предизвиква изменения в семенната течност, които се дължат вероятно на хормонални проблеми. В резултат на излишното тегло сперматозоидите са по-малко, по-слабо подвижни и по-малко жизненоспособни.

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си
bf4e734e38053f45f24817b0aeec502d