Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на дебелото черво

Виртуална колоноскопия – модерната профилактика

health.bg 26-04-2012
Рак на дебелото черво : Виртуална колоноскопия – модерната профилактика - здраве, рак, черво,
Във всички напреднали държави суеверният страх от рака е заменен от навременни профилактични прегледи.

Разумните хора, вместо да си плюят в пазвата и да чукат на дърво, следват съветите на своя лекар кога какви прегледи да си направят дори и да нямат никакви оплаквания. Защото много от злокачествените заболявания могат да бъдат излекувани напълно, ако се открият в първия стадий. Общо взето, профилактичните прегледи се определят от пола и възрастта.

Известно е, че за жените е най-важно да се проверяват за рак на гърдата, маточната шийка и яйчниците, а за мъжете – за рак на простатата. Заболяването, което поразява често и двата пола, е карциномът на дебелото черво. Добрата новина е, че ако се открие бързо, той се лекува напълно успешно, при това без промяна в качеството на живот след това.

Основният проблем в ранното откриване на рака на дебелото черво е, че първоначално той няма никакви или почти никакви симптоми. А когато човек започне да чувства болки, да има кървене или други проблеми, обикновено става въпрос за напреднал процес. Затова в много страни здравноосигурителните компании са възприели принципа да заплащат специализирано профилактично образно изследване – колоноскопия, при хората над определена възраст, напр. 50 години.

Колоноскопията е единственият сигурен метод за диагностика на злокачествени и други заболявания на дебелото черво и представлява въвеждане на оптична тръба в червото, чрез която то се оглежда отвътре от опитен специалист, който вижда дали има съмнителни изменения. Неудобството е, че това почти винаги е свързано с постъпване в болница, а напоследък изследването се прави под обща, макар и кратковременна, упойка. Освен това дебелото черво трябва да е прочистено чрез прием на очистителни, клизма и др.
За да се направи въпросното изследване по-приемливо за мнозинството от хората, вече се въвежда т.нар. виртуална колоноскопия.

За нейното място в ранното откриване на дебелочревния рак се обърнахме към доц. д-р Галина Кирова, д.м., началник на клиниката по образна диагностика в „Токуда болница София”:
За нас и за пациентите е много важно да откриваме още предраковите състояния на дебелото черво – полипите. Те са напълно лечими и така болният не достига във фазата на развито раково заболяване. Скринингът трябва да започне след 50-годишна възраст, а само при някои фамилно обременени пациенти и такива с ранна полипоза – по-рано.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg