Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Актуално

Необикновените превъплъщения на златото

Бойка Велинова 27-03-2013
Необикновените превъплъщения на златото - здраве, злато,


Кратко досие
Химическият символ на златото е Au. Атомният номер в таблицата на Менделеев е 47, а атомното тегло – 197 .

Златото е един от най-тежките метали с относително тегло 19,3 (за позабравилите химията това е 19,3 пъти повече от водата). То е най-гъвкавият и ковък от всички метали. От него могат да се получат толкова тънки листа, че са необходими 30 хиляди, за да се оформи купчинка с височина един дюйм (25,4 мм).

От една унция (31,3 г) метал може да се изтеглят жици с дължина повече от 90 км. От 90 до 95 процента от световния добив на злато се използва за резерв на световните валути. Около половината от оставащото количество се превръща в бижута, една четвърт отива в електрониката заради проводимостта и трайността му, а около 10 на сто – в стоматологията. Остатъкът е за медицински цели, предимно в колоидна форма.

Внимание! Златото със сигурност не ви понася, ако при носенето на златни украшения получите обрив и сърбеж по кожата.

Злато за закуска?
В държавата Мианмар (по-известна на широката публика като Бирма) коването на златни листове е един от десетте национални занаяти, с които местните се гордеят и показват на чужденците. В шоурума твърдяха, че богати бирманци редовно слагат малко късче злато върху плодовете за закуска за повече сила и енергия.  

Десетки хиляди удари с бамбуков чук върху кубчето промазана хартия превръщат пълнежа от миниатюрни късчета самородно злато в плоски тънки листове. Според усърдието и заданието едно и също зрънце от ценния метал може да добие различни размери. После те се сортират по форми и размери, опаковат се поединично или по десет в комплект и се продават.

Варакът, златните супер фини листове, най-често служи за облепване от вярващите – така статуи, които са били мъничета, за няколко десетилетия стават великани от злато. Този ритуал се извършва както за измолване на здраве и просперитет, така и за благодарност.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg