Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кръв и лимфа

Анемията при възрастните хора е свързана с повишен риск от деменция

health.bg 2013-08-02
Кръв и лимфа : Анемията при възрастните хора е свързана с повишен риск от деменция  - анемия, деменция, памет, мозък, бъбреци, хранене, еритроцити
Анемията засяга над 23% от хората на и над 65 години

Сред хората на възраст около 70 години анемията може да е сигнал за повишен по-късен риск от развитието на деменция, предаде Ройтерс, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от Калифорнийския университет са анализирали данните за над 2500 души на тази възраст, наблюдавани в продължение на десетилетие. Изследователите са установили, че за онези от тях, които в началото са страдали от анемия, опасността от развитието на деменция до края на периода на проучването е била с 65 процента по-висока.

Анемията е често срещана сред възрастните - засяга над 23 процента от хората на и над 65 години. Състоянието се характеризира с липсата на достатъчно количество здрави червени кръвни клетки, пренасящи кислород в тялото. Пониженият брой здрави червени клетки означава, че до мозъка достига по-малко количество кислород, което може да доведе до отслабване на когнитивните функции. Някои състояния като бъбречни заболявания и недостатъчност на хранителни вещества могат да причинят анемия.

Връзка между анемията и деменцията е откривана и в предишни проучвания, но настоящото е първото по рода си, в което възрастни хора са наблюдавани с течение на времето, за да се установи дали ще развият когнитивни проблеми, пояснява БТА. Следващата цел на изследователите ще бъде да проучат дали лечението на анемия води до подобрение на когнитивните функции.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg