Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на кожата

Рак на кожата - открива се лесно

Д-р Росица Денчева Архив 2009г.

Манията за шоколадов тен, станала хит още от времето на Коко Шанел, може да доведе до рак на кожата. Колкото по-големи дози слънчеви лъчи получаваш, толкова опасността от злокачествено заболяване расте. Плажните масла и млека с висок защитен фактор пазят само до известна степен. Те със сигурност не ви дават гаранции, ако се излагате на слънце, когато то е най-опасно - времето между 11 и 16 часа.

Не по-малко рискове носят и изкуствените лъчи на солариумите.

Ракът на кожата се засича много лесно, защото може да се забележи дори само с оглед на тялото. Злокачествените образувания се появяват по-често при хора над 40-годишна възраст, като засягат и двата пола. Не трябва да се забравя, че има и наследствена причина, особено при меланома. Ранната диагностика гарантира продължителен живот на пациента след лечението.

Профилактичният преглед при дерматолог трябва да се прави на всеки шест месеца. Ако миниатюрната бенка е започнала да едрее, да се подува като шапчица или да нараства асиметрично, тогава без отлагане се търси специалист. При прегледа дерматологът използва специален уред - дерматоскоп, който оптически отстранява роговия слой на кожата и може да се изследва структурата на пигмента и кръвоносните съдове на това място. Така се преценява дали бенката е злокачествена. Търсят се и увеличени лимфни възли.

Меланома малигнум

Малигненият (злокачествен) меланом е тумор, който произхожда от меланоцити - клетките, произвеждащи пигмента меланин. Той определя цвета на кожата, косата, очите. Меланомът е един от най-злокачествените тумори, което се обуславя и от ранното му метастазиране.

Причините за възникването му не са достатъчно известни. От значение са наследствеността, ултравиолетовите облъчвания, хормоналните проблеми и особено хроничното дразнене на пигментираните бенки.

Измененията започват с тъмни бенки, пигменти и непигментни промени на кожата, настъпили след раждане или върху непроменена кожа. При възникване на меланома малигнум, върху променената кожа се развива силно увеличение на обема на образуванието, което потъмнява до мастилено-черно и се уголемява. Впоследствие туморът започва да кърви и се покрива с коричка. Понякога се образува трудно зарастваща язва.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg