Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на кожата

Слънцето - приятел и враг

health.bg 18-06-2012
Рак на кожата : Слънцето - приятел и враг - здраве, слънце, кожа, лято, изгаряне, лъчи, рак
Всички UV-лъчи увреждат структурата на кожата. Доказано е, че всяко лъчение променя кожата необратимо, като колкото по-късовълново е то, толкова по-силно е неговото въздействие.

Затова ултравиолетовите лъчи (UV) са тези, чието биологично действие върху кожата е от най-голямо значение за нейното състояние.

В зависимост от дължината на вълната си те се категоризират като UVA, UVB и UBC-лъчи. Потъмняването на кожата, предизвикано от UVА-лъчите се осъществява за сметка на наличния кожен пигмент (меланин), поради което настъпва бързо (часове след излагането на слънце).
Изгарянето на кожата се дължи преди всичко на UVВ-лъчите. Те също допринасят за пигментирането на кожата, тъй като стимулират образуването на нов меланин, но потъмняването настъпва по-бавно (след 2-3 дни).

Най-късовълновите UVС-лъчи са най-вредни за организма, но те почти не достигат до нас, тъй като 99% от тях се задържат от озоновия слой.

Независимо от специфичната им характеристика всички UV-лъчи увреждат структурата на кожата, което води не само до преждевременното й състаряване, но и до развитието на различни видове кожен рак.

Зачестяването на тези тумори през последните години се наложи като трайна тенденция не само в България, но и в световен мащаб. Основната причина за това е прогресивното намаляване на озоновия слой.

Вече е доказано, че за всеки загубен процент озон утлтравиолетовото натоварване нараства с 1,2 до 1,6%. А глобално намаляване на този газ от порядъка на 5% води след себе си като късно последствие (след 50-70 години) увеличаване на някои форми на кожния рак с 12%.

Затова е много важно да знаем как да се предпазваме от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи. Тук на помощ идват дерматокозметичните фотопротективни продукти, за чието правилно използване трябва да притежаваме необходимите познания.
Надеждната фотопротекция може да се осъществи само с препарати, които отговарят на няколко условия.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg