Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Луничките – чаровни или опасни

Кристина Йорданова 22-07-2011
Кожни проблеми : Луничките – чаровни или опасни - здраве, кожа, рак, бенки, лунички, дерматолог
С настъпването на пролетта и лятото много хора се сблъскват с проблема, наречен „лунички”. В годините на пубертета те предизвикват истински ужас у девойките и сериозно засягат самочувствието им.

Когато говорим за лунички, няма как да не се сетим за любимата ни от детските книжки Пипи. Тя се гордее със своите кафяви петънца, обсипали лицето й. Но Пипи не е единствена. Всъщност всеки възприема различно луничките си.

Някои откриват чар, други пък полагат огромни усилия, за да се отърват от тях. Затова се срещнахме с д-р Божикова, за да разберем дали луничките освен самочувствието ни може да засегнат и здравето ни.

Интервю с дерматолога д-р Евгения Божикова.

Д-р Божикова, какво представляват луничките и кой тип кожа предпочитат?
Луничките са доброкачествени преходни пигментни образувания по кожата. Те са типични за светлия или т.нар. келтски тип  – светла кожа, руса или рижа коса, сини или зелени очи. Кожата се класифицира в седем фототипа. Вторият и третият тип кожа са предразположени към появата на лунички. При първия тип (албиносите) също са възможни, но те като цяло се предпазват стриктно от слънцето, така че при тях петънцата се появяват доста по-рядко. Причина за луничките е липсата на адекватна фотопротекция.

Може ли да се наследят?
Лунички по рождение няма. Появяват се в хода на живота при непредпазване от ултравиолетовите А и В лъчи.

Освен по лицето по кои други части на тялото е възможно да се появят?

По всички фотоекспонирани части. Дори в много редки случаи могат да се появят и по места, закрити от дрехите, но, общо взето, в  95% са по части, изложени на слънце, и където кожата не е защитена с някакви продукти с SPF фактор.

Лесно ли е премахването на луничките?
Има най-различни методи в зависимост от степента, желанието и възможностите на пациента. Кремове, които депигментират, лазери, пилинг и др. Най-добрият начин обаче е профилактиката, тоест да  се избегне появата им с помощта на слънцезащитни кремове.

Възможно ли е да избледнеят или да изчезнат сами?
Обикновено през зимния сезон, когато слънцето е слабо, луничките избледняват. Има и случаи, когато изчезват от само себе си, но най-често трябва да се третират по някакъв начин.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg