Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

За пролетта и кожата

health.bg 01-03-2013
Кожни проблеми : За пролетта и кожата - здраве, кожа, пролет,с езон, дерматолог
Пролетта, която се характеризира с резки метеорологични промени, слънчеви изригвания, магнитни бури и т.н., създава проблеми не само за целия организъм, но и за кожата.

През този сезон от първостепенно значение е да се справим с пролетната умора. Типичните й признаци са чувството за отпадналост още при ставане от сън, потиснатото желание за работа, липсата на апетит и главоболието.

Наблюдават се и засилена раздразнителност, нервност, напрежение, избухливост. Често се появяват безсъние, виене на свят, изтръпване на крайниците. Тъй като жените са с по-лабилна нервно-хормонална система, съвсем нормално е те да са по-отпаднали и да понасят по-трудно пролетната умора.

Те по-често страдат от подуване и кървене на венците, общо побледняване на кожата, а косата и ноктите им могат временно да загубят нормалния си блясък. Цялата тази симптоматика се появява в началото на април и обикновено продължава до края на май. За преодоляване на дискомфорта трябва да се приемат повече витамини – предимно С, В и А.

Преминаването към лятно часово време също е стресов фактор, тъй като изисква пренастройване на биологичните ритми. Женският организъм, в който ежемесечно протичат циклични физиологични процеси, е много по-чувствителен към тези промени, а хормоналният дисбаланс се отразява и на кожата. Тя страда и поради това, че по време на сън именно преди зазоряване възобновяването на кожата е най-активно. По-ранното събуждане отнема точно този период от нощта, през който тя най-добре усвоява необходимите за подмладяването й витамини и микроелементи.

Върху състоянието на кожата неблагоприятно влияние оказват и често срещаните през пролетта вирусни стомашно-чревни неразположения, обикновено протичащи с разстройство. Така организмът губи течности, хранителни вещества и микроелементи.

Кожата се дехидратира, което налага нейната активна рехидратация не само чрез възстановяване на общия водно-солеви баланс, но и чрез локално приложение на хидратиращи козметични средства.

Първите пролетни слънчеви лъчи също влияят на кожата. Под тяхното действие меланоцитите започват по-усилено да изработват кожния пигмент меланин, кожата се удебелява и загрубява (образува се т.нар. светлинен мазол) и част от еластичните влакна се разрушават.

Към пролетните климатични агресори се причисляват и поленовите частици. Цветният прашец обикновено не прониква директно през кожата, тъй като молекулите му са големи, но при определени обстоятелства при пряк контакт оказва въздействие върху нея.

Най-уязвима е кожата на боледуващите от такива дерматологични заболявания, които имат алергичен произход и при които увредената от болестта кожна повърхност е влажна и поради това много по-пропусклива (различни дерматити, екземи и др.).

През пролетта кожата се нуждае от специфични козметични грижи. Възстановяването й от зимната хиповитаминоза се постига чрез продукти, богати на витамини (А, С и Е), а за предпазване от резките климатични промени се препоръчват и енергизиращи субстанции (коензим Q10 и др.). За предпочитане е използването на хипоалергенна козметика.

Не бива да се подценява и необходимостта от подготовка на кожата за лятото, която включва максимално хидратиране и предпазване от непрекъснато засилващата се ултравиолетова активност на слънцето с фотопротективни препарати с достатъчно висок слънцезащитен фактор.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg