Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Здравето от А до Я - Кожни проблеми

Луничките – чаровни или опасни

Кристина Йорданова 22-07-2011
Кожни проблеми : Луничките – чаровни или опасни - здраве, кожа, рак, бенки, лунички, дерматолог


Какво ще посъветвате хората, предразположени към появата на лунички?
Вече споменах - използване на фотозащитни кремове с висок фактор. Особено важно е хората да се съобразяват не само със защитния фактор, но също така за колко време действа съответното средство и дали се отмива от вода. Тези три фактора трябва винаги да се имат предвид. Голяма грешка, която правят хората, е, че, нанасяйки слънцезащитния крем сутрин, смятат, че са предпазени през целия ден, а всъщност това не е така. Кремът пази само през определеното време на действие. Повечето вече са водоустойчиви, но прекаленото престояване в морето или избърсването след това с кърпа го премахва и трябва отново да се нанесе.

Възможно ли е да са признак на някакво заболяване?
Има много редки случаи, когато луничките по ръба на горната и долната устна са признак на някакво стомашно-чревно заболяване. Това е изключително рядък вроден синдром. Като цяло луничките не са израз на вътрешно заболяване, а на неадекватна грижа за кожата от вредните UV лъчи.

Кои бенки и петна трябва да ни разтревожат?
Където има пигмент, има риск. Луничките са светъл пигмент. Те са светлокафяви и в много редки случаи до среднокафяви. На всеки тъмен пигмент - от средно към тъмнокафяв до черен, синкав или сивкав - трябва да се обърне внимание.

Промяна на петното или бенката в каквато и да е посока – увеличаване, намаляване, потъмняване, удебеляване, сърбеж, парене, болка, а в най-лошия случай кървене - трябва да насочи пациента моментално към лекар. Дори не трябва да се чака да настъпи някой от тези симптоми, а още при самата му поява да се посети специалист, за да го диагностицира.

Бенките са десетки видове, но има начини да се идентифицират и да се премахнат, ако това е необходимо. Всяко нещо, което се отстранява от кожата, се изследва. За съжаление има аномалии на рака на кожата, когато липсват каквито и да е пигменти. Все пак е добре да се знае, че при поява на какъвто и да е пигмент е задължително да се потърси компетентна помощ при специалист, и то дерматолог. Не при козметик, аптекар или друг лекар.





бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg