Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на кожата

Слънцето - приятел и враг

health.bg 18-06-2012
Рак на кожата : Слънцето - приятел и враг - здраве, слънце, кожа, лято, изгаряне, лъчи, рак


На първо място е необходимо да подчертаем, че защитата трябва да бъде ефективна както по отношение на UVА и UVВ-лъчите, така и по отношение на инфрачервената светлина (IR). Защитната мощ на фотопротекторите се означава с т.нар. лъчезащитен фактор.
Той се определя чрез сравняване на времето за получаване на еднаква степен на зачервяване на два кожни участъка, единият от които е защитен със съответния препарат

Защитен фактор=време до поява на зачервяване със защита/време до поява на зачервяване без защита

На практика това означава, че ако без използване на предпазно средство след престой от 10 минути на слънце се почувства леко изгаряне, то при третиране на кожата с продукт, означен с фактор 9, времето се удължава до 90 минути, т.е. с около час и половина.

Фотозащитните субстанции, с които се постига този ефект, са основно два вида. Първите не пропускат светлината и отразяват слънчевите лъчи, поради което се наричат „екрани”.
Така действат всички бели на цвят вещества, но най-подходящи са оксидите на цинка и титана, солите на бария и др. Общо взето обаче ефектът е слаб, тъй като те се отмиват от потта.
Вторите поглъщат слънчевите лъчи. Те осъществяват много по-надеждна протекция, тъй като защитната субстанция не остава на повърхността на роговия слой, а прониква в него. Модерните препарати осъществяват фоопротекция и по двата начина.

При избор на козметичен продукт основният ориентир е мощността на слънцезащитния фактор.

Тези, които считат, че слънцето не е опасно за тях, могат да използват масло или лосион с нисък фактор – между 2 и 4. Фактор от 4 до 8 е напълно достатъчен за хората, които рядко изгарят.
Тези, които изгарят по-слабо и почерняват добре, могат да ползват фактор между 8 и 12. Когато кожата бързо изгаря и рядко почернява, желателно е факторът да е между 20 и 30. Изобщо, при хората със светла кожа се препоръчва да се използват комбинирани фотопротективни средства с висок защитен фактор.

От най-стриктна слънцезащита се нуждаят страдащите от дерматологични заболявания, които се влошават или възникват под въздействието на слънчевите лъчи – розацея, лупус, акне, фотопорфирии, слънчева алергия и т.н. За тях най-подходящи са фотопротективните средства с фактор 50 и повече.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg