Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Движението

Рисковете на заседналия начин на живот

Д-р Стамен Илиев Архив 2009г.
Движението : Рисковете на заседналия начин на живот - спорт, затлъстяване, сърце, обмяна на веществата, диабет, хемокоагулация, апнея, констипация, хемороиди

Замисляме ли се за това как преминава един наш делник? Колко време прекарваме седнали зад волана, пред компютъра или телевизора, зад бюрото или на масата?

Какви са отрицателните последици от заседналия начин на живот, който водим? За някои от тях дори и не подозираме.

Според статистиката от обездвижването страдат в по-голяма степен мъжете. Жените са по-облагодетелствани, поради вероятността за по-активни движения при извършване на домакинската си дейност. Но проблемите, свързани със застоялия начин на живот, не подминават и тях.

Какви са последиците?

Затлъстяване, което води до:

- сърдечно-съдови заболявания - артериална хипертония, исхемична болест на сърцето (гръдна жаба), левокамерна хипертрофия, сърдечна недостатъчност и др.

 - влошена обмяна на веществата и хормоналните функции - захарен диабет, нарушен глюкозен толеранс, дислипидемии (увеличение на мастната тъкан), хиперурикемия (повишено ниво на пикочната киселина) и др.

 - хемокоагулация - хиперфибриногенемия, намалена фибринолиза и др. (нарушения в съсирването на кръвта)

 - патология в респираторната система - сънна апнея и задух, засилено потоотделяне, синдром на Pickwick и др.

Причините за тези заболявания се крият в натрупването на мазнини в мезентериума, така нареченото було на червата, черния дроб, сърдечния мускул и др. Това са т.нар. органни мазнини. Те са особено опасни, защото освобождаването на организма от тях е много трудно.

Болести на простатата:
Заседналият начин на живот води до влошаване на функциите на простатата. Като последици са появата на аденом или карцином на простатата.

Остеохондроза:
При нея настъпват дистрофични изменения на междупрешленните дискове на гръбначния стълб с последващи поражения на прешлените, междупрешленните стави и връзки. Причините за появата й са комплексни /травми, наследственост, излишно тегло, нарушения в обмяната на веществата и др./ Безспорен неблагоприятен фактор е и хиподинамията /ниската двигателна активност/.

Констипация /запек/:
Проблем, който сполетява не малко хора. Вместо приемането на слабителни средства, активното движение би имало много по-добър ефект.

Хемороиди:
Основна причина за това неприятно заболяване е заседналият начин на живот. Работещите в професиите, свързани с продължително седене на едно място са сред най- често засегнатите от това заболяване.

Намирайте време, ако не за спорт, то поне за ходене, за разходки и екскурзии – правете го заради самото движение. Отделяйте поне един ден от седмицата за активна физическа дейност, независимо в какъв вид. Дори ежедневната разходка /поне по 2-3 км/ е незаменима.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg