Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на кожата

Слънцезащитните продукти - от май до септември

Д-р Елмира Павлова, дерматолог Архив 2009г.
Меланомът на кожата е най-злокачественият тумор в човешката природа.


Хроничното облъчване с UV лъчи в 90% от случаите води до стареене на кожата, поява на пигментни петна, загуба на еластичност. По данни от Националния раков регистър за 2003 г. 20% от всички новорегистрирани случаи на ракови заболявания са кожните тумори от меланомен и немеланомен произход, а UVB лъчите водят до появата на 50 до 100 генни мутации за секунда.

Изключително важно е, когато избираме слънцезащитни продукти, те да имат SPF фактор, който определя защитата спрямо UVB лъчите. Максималната защита е SPF 50 плюс. При малки деца да се използва SPF фактор около 30. При пациенти със слънчева алергия изключително важно е да използват фотозащита, която има по-малко химични филтри.

Видовете рак на кожата са немеланомен рак и меланомомалигнум. Немеланомният рак е предимно при възрастни хора.

При по-младите хора зачестява меланомът на кожата. Това е най-злокачественият тумор в човешката природа, който се развива на базата на клетки, които носят пигмент.

 Светлите хора, които лесно изгарят на слънцето, да внимават за начина, по който излагат своето тяло. Особено когато имат бенки, които прокървяват, променят своя размер или имат неравни граници изключително важно е да се консултират с дерматолог или онколог.

Основно средство на лечение е така наречената хирургична ексцизия. Съществува и лъчетерапия, която може да бъде повърхностна или дълбока. Фотодинамичната терапия е сравнително нов метод в лечението на кожните тумори.

Наскоро в България беше въведен и локален препарат за лечение Алдара, който е много разпространен в Европа. Пациентите го предпочитат поради факта, че го прилагат в домашни условия, но задължително под лекарски контрол.

Изключително важно е да се избират слънцезащитни продукти с подходящ за а типа кожа SPF фактор.

Необходимо е продуктите да съдържат и защита спрямо UVA лъчите. UVA и B лъчите минават през облаци, през стъклото на колата.

Така че за нашата географска ширина изключително важно е от май до септември, дори и в градски условия, да използваме слънцезащита, шапки с периферии и слънчеви очила с определен UV филтър, защото нашата кожа има имунологична памет.

Това, което получим като облъчване, когато сме по-млади, по-късно може да доведе до развитие на немеланомен рак на кожата.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg