Здравето от А до Я - Сърдечно-съдови
Защо Авицена смятал маслините за универсален лек?
health.bg
01-04-2010
Легендарният Авицена е смятал маслините за лекарство срещу почти всички болести. Прочутият лекар е имал до голяма степен право, защото тези плодове са изключително полезни. Много хора мислят, че зелените и черните маслини са различни плодове. Всъщност разликата е, че зелените маслини се обират от дървото недозрели, а черните -след като узреят напълно и се напоят с мазнина. Маслиновото дърво винаги се е свързвало с нещо божествено. Древните гърци вярвали, че то е сътворено от богинята Атина Палада и затова са олицетворявали маслинената клонка с мъдростта и плодородието. Египтяните свързвали маслината с богинята Изида и за тях дървото било символ на справедливостта. Християните вярват, че гълъб с маслинена клонка в човката ще извести примирието между Бога и хората. Почитта към маслиновото дърво вероятно се дължи и на неговото дълголетие. Маслината расте много бавно и се предполага, че някои дървета са на повече от хиляда години. Сред много народи съществува поверие, че маслиновото дърво е безсмъртно. Общото за всички сортове маслини е, че те не могат да се ядат пресни. Току що откъснатите от дървото плодове са много твърди и горчиви. За да станат вкусни, те трябва по-дълго да се обработват, а след това се осоляват или мариноват. Осолените стават по-твърди от маринованите. За здраве Маслините съдържат много витамини от групата В (важни за мозъка и нервната система), витамин А ( за добро зрение), витамин D (за здрави кости и зъби), аскорбинова киселина (укрепва имунитета), витамин Е (предпазва от вредното въздействие на околната среда, предотвратява сърдечно-съдовите заболявания, преждевременното стареене и злокачествените тумори).
Зехтинът е наистина уникален продукт. Той е много богат на ненаситени мастни киселини. Те понижават лошия холестерол в кръвта, което предпазва от заболявания на сърдечно-съдовата система и от атеросклероза. Маслините подобряват вкуса на храната и възбуждат апетита и затова се предлагат като предястие. А ежедневното приемане на 10 маслини предпазва от заболяване от гастрит и язва на стомаха. Учените установиха, че жените от Средиземноморието боледуват по-рядко от рак на гърдата заради олеиновата киселина: като основна съставка в зехтина тази киселина присъства в повечето ястия на местната кухня. Изследвания на учени от Чикаго показват, че олеиновата киселина понижава риска от образуването на злокачествени тумори, а ако вече са се появили, повишава ефективността на тяхното лечение. Установена е също, че рискът от инфаркт намалява, ако повечето калории за организма се доставят от зехтина, а не от други продукти. В изследването са взели участие 342-ма пациенти, от които 171 - преживели един инфаркт на миокарда. Според резултатите от друго изследване, зехтинът може да облекчи главоболието не по-зле от аналгина. Веществата в зехтина имат действие, подобно на ибупрофена, който е една от съставките на обезболяващите лекарства. Маслините помагат за неутрализиране на токсичните вещества. Прибавени към много алкохолни коктейли, те не само овкусяват напитката, но и предпазват от махмурлук на следващия ден. Има поверие, че маслините и зехтинът увеличават мъжката сила. Досега това твърдение не е доказано, но жителите на средиземноморските страни, в които маслините са част от ежедневното меню, наистина се славят с горещия си темперамент. В магазините се продават зелени маслини, пълнени с аншоа, лимон, чушка, кисела краставичка и други пълнежи. Черните маслини не се пълнят, защото се смята, че техният вкус е достатъчно силен и не си струва да се разваля с добавки. Единствено може да им се извадят костилките, но кулинарите са убедени, че тази манипулация разваля качеството и вкуса им. Размерът има значение Когато купувате консерви с маслини, непременно обърнете внимание на техния размер. Той е обозначен с числа в дроби, например: 70/90, 140/160 или 300/220. Тези числа показват количеството плод на килограм сухо тегло. Колкото по-голямо е числото, толкова по-дребни са маслините. Например надписът 240/ 260 показва, че в 1 килограм има не по-малко от 240 и не повече от 260 маслини. Плодовете в консервата трябва да са с еднаква форма и големина – това показва качеството на продукта. И разбира се, кутията не трябва да е деформирана и очукана. За красотата Австралийски учени открили зависимост между консумацията на зехтин и появата на бръчки. Олеиновата киселина в маслините и студено пресования зехтин прониква през мембраната на кожните клетки и ги изпълва, от което се заглаждат по-фините гънки и бръчки. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |