Антиейджинг - Храненето
Накратко за мазнините
health.bg
18-11-2010
![]() Мононенаситени Вид: Мононенаситени масла. Хранителни източници: Маслини, фъстъци и рапица. Ползи за здравето: Намаляване на „лошия" холестерол. Вид: Мазнини от ядки. Хранителни източници: Бадеми, кашу, орехи, фъстъци, лешници. Ползи за здравето: Добър източник на протеини, фибри и полифеноли (клас фитохимикали, които играят роля в предотвратяването на рак и сърдечни заболявания). Вид: Мазнини от семейство бобови. Хранителни източници: фъстъци / фъстъчено масло Ползи за здравето: Високо съдържание на ресвератрол (фитохимикали и в червеното вино), което може да намали риска от сърдечни заболявания. Също и добър източник на протеини, фибри и полифеноли. Вид: Мазнини от плодове. Хранителни източници: Авокадо, маслини. Ползи за здравето: Богат източник на витамин Е, който предпазва сърцето, както и на фибри и лутеин (фитохимикали, който пази очите от свързани с възрастта заболявания - дегенерация на макулата, но не и катаракта). Полиненаситени Вид: Омега-3 мастни киселини. Хранителни източници: Мазни риби (сьомга и скумрия), ленено семе, орехи. Ползи за здравето: Мазните риби осигуряват здравословни протеини и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Те също могат да помогнат на спортистите да избегнат фрактури и тендинит, сочи проучване на Нюйоркския държавния университет. Лененото семе е богато на фибри и показва обещаващи резултати в борбата срещу рака и високия холестерол, орехите пък защитават сърцето и облекчават симптомите на възпалителни заболявания като артрит. Вид: Полиненаситени масла. Хранителни източници: Царевично и соево олио. Ползи за здравето: Помага за намаляване на „лошия" холестерол. Наситени Препоръчително количество: Специалистите препоръчват ограничаване на наситените мазнини до 10% от дневните калории. Хранителни източници: Животински продукти - месо, млечни продукти и масло. Здравен риск: Запушване на артерии. Транс-мазнини Препоръчително количество: Особено важно е да се ограничат транс-мазнините, създадени чрез хидрогениране (процес, който превръща течни масла в твърди частици). Търсете надписът „0% транс-мазнини" на етикетите и ограничете твърдите мазнини (т.е. маргарини), както и пържените храни и преработените печени изделия, които често съдържат наситени и транс-мазнини. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |