Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Хормоните

Кога хормонът на победителите предава мъжете

health.bg 26-11-2010
Хормоните : Кога хормонът на победителите предава мъжете - тестостерон, мъж, хормони, секс, ерекция, депресия, безсъние,
Доказано е, че успехът на мъжете по всички фронтове се определя от нивото на тестостерона в кръвта.

Неслучайно научните кръгове го кръстиха хормона на победителите. За съжаление резултатите от изследванията недвусмислено твърдят, че в днешните неспокойни времена снижаването на нивото му понякога започва още след 30-ата годишнина.

Една от теориите за стареенето е ендокринната, която е свързана с дефицита на хормони, най-значими са половите. И ако в Западните страни въпросът за мъжкото здраве беше повдигнат още преди повече от 10 години, то у нас като че ли се пренебрегва. Проблемът започна да се обсъжда чак когато се установи, че демографските данни свидетелстват за недобро здравословно състояние на нацията, което особено касае мъжете.

Както вече споменахме, половият хормон тестостерон има определяща роля в социалния живот на силната половина на човечеството. Мъжете, които имат по-високи нива на тестостерон, са не само по-успешни, но и се нуждаят все повече от този хормон, за да поддържат активността си. Доказателство е фактът, че съдържанието му в кръвта се повишава след постигната победа или сполучливо решение на някакъв проблем. Повече от очевидно е, че стрес-хормоните и тестостеронът имат противоположно действие.

В същото време всяко хронично заболяване снижава нивото на половия хормон с 10-15%.

Какви са симптомите на понижено ниво на тестостерон:
• Проблеми в дейността на половата система: снижаване на либидото, еректилна дисфункция и др.

• Промени в нервно-емоционалния статус: повишена раздразнителност, намалена концентрация на вниманието, разстройства в паметта, депресия, безсъние, отпадналост.

• Изменения в костите, мускулите, кожата и мастната тъкан: понижена мускулна маса, безсилие, увеличени мастни натрупвания, остеопороза, понижен тонус и отпуснатост на кожата.

• Увеличаване на гръдните жлези, вазомоторни нарушения, колебания в кръвното налягане, болки в областта на сърцето, световъртеж, усещане за недостиг на въздух, повишена потливост.

Стареенето при мъжете е съпроводено с увеличаване на мастната тъкан в областта на корема. При силния пол съществува пряка зависимост между снижаването на тестостерона и намалената маса на мускулната тъкан, тъй като половият хормон обезпечава с около 70% нейния ръст. Андрогенният недостиг се смята за една от причините, водещи до повишена захар в кръвта и развитието на диабет тип 2.

Как се диагностицира дефицитът на тестостерон:

Един от най-лесните и популярни начини е тестът ADAM (Androgen Deficiency in Aging Males questionnaire).

Той включва десет въпроса:
1. Усещате ли снижаване на половото влечение?
2. Чувствате ли недостиг на енергия?
3. Усещате ли отслабване на силите и издръжливостта ви?
4. Смятате ли, че ръстът ви се е намалил?
5. Забелязвате ли, че по-малко се наслаждавате на живота?
6. Налягат ли ви чувства на тъга и раздразнителност?
7. Чувствате ли намалена ерекция?
8. Забелязали ли сте понижение в спортните ви показатели?
9. Чувствате ли необходимост от следобеден сън?
10.  Установили ли сте намалена работоспособност в последно време?
Положителният отговор на три от всичките въпроси дава основание да се смята, че има опасност от дефицит на тестостерон.

Андролозите са на мнение, че всеки мъж над 50-годишна възраст трябва да си прави хормонален скрининг за установяване на адрогенен дефицит. Ранното му откриване и навременно лечение предотвратява развитието на сериозни усложнения, сред които най-опасни са сърдечно-съдовите болести и остеопорозата.

Най-идеалният вариант е наличието на т.нар. хормонален паспорт, в който се съдържат данни за нивото на тестостерона от 30-годишна възраст. Това би позволило лесно да се определи неговото снижаване и бързото взимане на мерки. За щастие съвременната медицина е в състояние ефективно да се справи с проблема.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg