Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Антиейджинг

Невинните навици, които ви състаряват

health.bg 10-06-2010
Антиейджинг :  Невинните навици, които ви състаряват - здраве, сън, мазнини, стрес, умора,
Опитвате се да водите здравословен начин на живот, но годините все повече личат в огледалото? Има някои навици, които пречат на младостта да се задържи по-дълго в живота ви. Ето някои от тях...


Лягате си като в младежките години

Често много заетите жени вършат домакинската си работа в късните часове и не си лягат навреме. Проблемът е, че недоспиването влияе лошо на здравето. Специалистите го свързват с високо кръвно налягане, диабет, напълняване и преждевременно състаряване.

Не е задължително да спите точно по 8 часа всяка нощ, но организмът ще ви се отплати, ако превърнете наспиването в един от приоритетите си.

Имате слабост към сладкото

Освен че се напълнява от яденето на сладки неща, кожата се набръчква следствие на гликозилиране. Това е естествен процес, при който захарта в кръвта се свързва с протеините и образува нови вредни молекули. Те увреждат съседните протеини (колаген и еластин), които поддържат кожата стегната и еластична. Резултатът е набръчкана и отпусната кожа. Според британски дерматолози този процес започва след 35-годишна възраст.

Не е лесно да се откажете напълно от захарта, но се опитайте тя да съставлява до 10% от калориите, които поемате.

През повечето време сте стресирани

Усещането за стрес е неприятно, защото се увеличава концентрацията на хормоните кортизол и норепинефрин в кръвта, от което се повишава кръвното налягане и се потиска имунната система. При натрупване на стрес след време се втвърдяват артериите и евентуално се свиват областите в мозъка, които са свързани със запаметяването и настроението.

Стресът никога не изчезва напълно, но от контролирането му зависи поддържането на здравословно ниво на хормоните. Поне 2 пъти на ден дишайте дълбоко. Това отнема само 2 минути. Вдишвайте спокойно през носа, докато броите до 4. Задръжте въздуха, докато броите до 7, след което издишайте, докато броите до 8. Повторете цикъла 3 пъти.

Спортувате само за отслабване

Физическата активност е най-доброто средство срещу остаряването, но много от нас го свързват само с отслабването. Ако спортувате само докато свалите няколко килограма, а след това няколко месеца си почивате, пропускате много ползи за здравето си.

Доказано е, че физически активните хора имат по-дълги теломери – клетъчни биомаркери, които се скъсяват с възрастта. Постоянните физически упражнения поддържат мозъка свеж, намаляват възпаленията и предпазват от диабет и други възрастови хронични заболявания.

Изпълнявайте физически упражнения, които са ви приятни – ходене, каране на колело или танцуване – поне 20-25 минути на ден. Може и два пъти на ден по 10 минути.
 
Слушате силно музика

Гарантирано ще се почувствате на 80 години, ако сте принудени да слагате ръката зад ухото си и карате хората да повтарят, защото не сте чули какво са казали. Глухотата се развива бавно като резултат от продължително излагане на ушите на високи децибели. Ако усилвате звука на музикални уредби или мр3 плейъри на 50%, се излагате на 101 децибела, което е над допустимата граница за слуха.

Не усилвайте много звука на музиката, която слушате, слагайте си специални предпазители за ушите, когато попаднете в много шумна среда.

Не общувате с приятели

Прекарването с приятели вероятно е било едно от най-важните неща в живота ви, когато сте били на 20 години. Общуването предпазва от затлъстяване, депресия, сърдечни болести.

Приятелите поддържат младостта, затова отделяйте повече време за тях. Приятелствата допринасят за дълголетието повече отколкото тесните роднински връзки.

Ядете зеленчуци, но не всеки ден

Известно е, че богатите на антиоксиданти плодове и зеленчуци помагат за съхраняването на младостта. Те предпазват от увреждащите клетките свободни радикали, които причиняват рак и ускоряват стареенето. Важно е да знаете, че антиоксидантите действат активно само няколко часа и организмът трябва да се презарежда с тях. Не се успокоявайте, че като сте изяли една голяма салата в понеделник, сте поели полезни вещества за цяла седмица.

Консумирането на зеленчуци само няколко дни в седмицата или месеца не е от голяма полза за организма. За да забавите стареенето, трябва да приемате антиоксиданти на всеки 4 часа или поне при всяко ядене.

Изключвате всякакви мазнини от диетата си

Ограничаването на задръстващите артериите наситени и трансмазнини е полезно за сърцето, но за цялостното здраве е вредно да се изключат ненаситените мазнини. Те се съдържат в рибата, ядките и зехтина. Омега-3 мастните киселини забавят стареенето, те поддържат доброто състояние на мозъка, на сърцето, на костите и на кожата. Мононенаситените мазнини намаляват риска от атеросклероза, те понижават лошия холестерол и повишават добрия.

Запомнете, че мазнините не са най-голямото зло. Мазнините, главно ненаситените,  трябва да съставляват около 20 до 35% от дневните калории.

Практикувате нередовен секс

Сексът прави чудеса за настроението и е изключително здравословен. Доказано е, че хората с активен сексуален живот имат по-здрава имунна система и сърце, по-рядко страдат от болки и стрес и при тях рискът да заболеят от рак е по-малък.

Възстановете романтиката в отношенията с партньора и направете първата стъпка. Много мъже обичат да бъдат съблазнявани. Всеки обича да се чувства желан.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg