Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Хормоните

Любовта под микроскоп

health.bg 27-02-2013
Хормоните : Любовта под микроскоп - здраве, хормони, любов,
Възпята, жадувана, тълкувана, недоразбрана... Любовта е явление, което учените отдавна се опитват да поставят в някакви рамки. Ето някои пресни открития и теории.

Съществува ли любов от пръв поглед?
Този въпрос измъчва човечеството от векове. Мнението на специалистите по въпроса е следното – според тях съществува нещо като любов от пръв поглед, но в недоразвит стадий. По-скоро вид бърза, страстна реакция. Мозъкът освобождава хормони, асоциирани с любовта за части от секундата, когато на хоризонта се появи обекта на желание.

Любовта наподобява обсесивно-компулсивно разстройство.
Келвин Клайн кръсти парфюм на един от ранните етапи в любовта – Обсебване. Италиански учени са открили биологична връзка между хората с обсесивно-компулсивно разстройство и влюбените. И при двете групи се наблюдава понижаване на нивата на серотонина.

Кой химикал участва при влюбването?
Когато Купидон ви уцели, мозъкът ви се наводнява с допамин и норепинефрин, които предизвикват еуфория. Затова прясно влюбените правят необичайни неща – могат да стоят будни цяла нощ и да си говорят, да споделят дребни детайли от живота си или да направят всичко възможно, за да са с любимия. Влюбването още активира и отделянето на адреналин, което предизвиква повишаване на пулса и разтреперване на колената.

Ако харесвате естествения аромат на партньора, то е възможно да имате пасващи си имунни системи. Не ви съветваме да отидете и да подушите потната тениска на гаджето си, за да разберете дали той е Избраникът, но учени са направили подобен тест, и са установили, че някои жени са привлечени от телесната миризма на мъже, чиято имунна система е различна от тяхната.  Ако търсите баща на децата си, има логика. Децата, които наследяват различни гени, които се борят срещу група от заболявания, са по-малко застрашени. Дамите, чиито гени са близки по вид с тези на партньора, са по-неверни.

Мъжете са привлечени от жени в овулация?
Това твърдение е вярно. Изследванията показват, че мъжете предпочитат аромата на тениската на партньорката си, когато я е носила по време на овулация. Друго проучване пък е установило, че мъжете дават по-големи бакшиши на екзотичните танцьорки, когато са в овулация.

Когато жените са в овулация, предпочитат партньори с по-мъжествени черти.
Има биологична причина за предпочитанията на жените в овулация към противоположния пол със силни черти на лицето. Това са показатели за нивата на тестостерона и здравето на мъжа. Чувството за хумор пък подсказва за интелект, още един плюс при търсенето на точния партньор за създаване на поколение. По-меките черти подсказват отдаденост и добри родителски качества.

Да си влюбен е като да си пристрастен?
Едни и същи зони в мозъка „светват” и при двете ситуации – лудо влюбени и употребили кокаин. Влюбените показват и класически симптоми на пристрастяване, а раздялата и разбитото сърце – симптоми на абстиненция.

Гласът е индикатор за привлекателност.
Проучване е установило, че гласът е критерий за привлекателност. Участниците в експеримент трябвало да слушат гласовете на различни хора и да преценят дали са привлекателни или не. Най-много точки събрали мъжете, които имали широки рамене и стегнати бедра. При жените – най-привлекателните гласове принадлежали на жени с тънка талия и широки бедра (признак за плодовитост).

Противоположностите се привличат, но само на кино. В реалния живот, хората търсят партньор с близки качества, характер и социално ниво, твърдят учени, които изследвали какво търсят хората в партньора. Оказало се, че те искат човек с подобни на техните интереси, цели и възгледи.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg