Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на гърдата

Профилактиката - най-лошият враг на рака на гърдата

Мирослава Кирилова 09-05-2011
Рак на гърдата : Профилактиката - най-лошият враг на рака на гърдата -

 
Профилактика
„По принцип това заболяване засяга жените над 40-годишна възраст. Но за съжаление през последните 10-15 години в цял свят се наблюдава една постоянна тенденция към подмладяване на рака на гърдата, което не е добър белег. Това може да бъде свързано и с храната, и със стреса, и с всичките тези неща, които съвременното общество ни дава – разказа ни нашият събеседник. - Златният стандарт за профилактика на рака на гърдата е мамографията, т.е. снимката.”

Необходимостта от мамографско изследване се определя от възрастта. В скандинавските държави е препоръчително да се прави след 35-годишна възраст, у нас - след 42 години се прави през година, а на жени между 53 и 61 години - на всеки 12 месеца. Прието е жените да минават на клиничен преглед при хирург и/или мамолог и ултразвукова диагностика. Тези препоръки важат, ако дамите нямат някакви рискови фактори, за които ще стане дума малко по-късно.

Младите жени също е добре да бъдат преглеждани профилактично, тъй като напредъкът в ранната диагноза на болестта, както и в борбата с рака на гърдата, позволява на много жени, преминали през това изпитание, да продължат да живеят както преди. „При младите жени има обаче опасност от рентгеновото облъчване на мамографията.

Тъй като тя не е толкова информативна при тях, както при зрелите жени, защото структурата на жлезата е доста плътна  и проникването на рентгеновия лъч е слабо, затова мамографията се заменя с ехографско изследване на жлезата (ултразвук).” То по никакъв начин не отстъпва на мамографията, а двете взаимно се допълват. И при двете изследвания обаче задължително се прави и клиничен преглед.

-brr

Рискови фактори
Един от сериозните и доказани рискови фактори е фамилната обремененост по майчина линия. „Не е казано, че ако бабата и майката са имали рак на гърдата, 100% внучката ще има. При някои се явява през поколение, при други – всяко поколение” – сподели от опита си д-р Катерински. Той ни обясни, че негативно влияние могат да окажат още продължителният прием на хормонални препарати:

„Има например жени, които са правили многократни опити за инвитро с хормоностимулации, които влияят на гърдите. Приемът на противозачатъчни, донякъде диабетът също са рискови фактори. Има изследвания по отношение на момичета, които са били с някакви например сърдечни увреждания по рождение и са им правени като деца множество снимки, ангеография, облъчване и т.н. В тази ранна възраст лъчевият фактор е смятан за предпоставка за бъдещо заболяване. Но нямаме категорични данни в тази насока, а само изследвания”.

Специалистите са категорични обаче, че кърменето играе защитна роля срещу рака на гърдата. „Винаги сме съветвали жените, че е по-добре да кърмят, отколкото да минават на изкуствено хранене, без да се налага. Прекарани възпалителни процеси, т.е. мастити, по време на лактация по различни причини (било то защото майката не може да кърми, защото не се изстисква достатъчно или бебето е мързеливо) също донякъде се явяват рискови фактори.

Интересно е, че поставянето на силиконови импланти в гърдите не е всепризнато утежняващо действие по отношение на рака. От думите на събеседника ни стана ясно, че жените не трябва да се стремят към някакъв максимален бюст, а съразмерен с тялото им.

„По-физиологично е да се слагат импланти под мускула. Въобще козметиката е добре да се прави при жени в по-зряла възраст, които имат нужда. Младите жени от какво имат нужда?” – недоумява д-р Катерински. 



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg