Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на гърдата

Профилактиката - най-лошият враг на рака на гърдата

Мирослава Кирилова 09-05-2011
Рак на гърдата : Профилактиката - най-лошият враг на рака на гърдата -
Взели сте си топъл душ и тъкмо посягате да се загърнете с хавлията, когато на огледалото в банята забелязвате странна промяна. Кожата на едната ви гърда е хлътнала на места.

Опипвате внимателно и се вледенявате от ужас: „Бучка”. Усещате напрежение, напипвате я. Не се бавете, още на следващия ден потърсете лекарска помощ.

„Не всяка бучка, разбира се, е рак на гърдата. Най-добрият вариант за жената е бучката да се окаже киста. Тя много рядко се изражда в рак.

Това, което се извършваше преди повече от 15-20 години, да се пунктира всяка киста, вече не се прави, освен ако кистата не е особено голяма и не създава дискомфорт на жената” – разказа ни д-р Красимир Катерински, зам.-директор на СБАЛ по онкология в София, отговарящ за диагностично-консултативната дейност.  

Специалистите съветват жените да се самоизследват. „Хубаво е поне два пъти месечно, преди да си легнат, да опипат гърдите си, без да ги натискат много, за някакви изменения. Препоръчва се това да се прави в периоди след цикъл, когато гърдите са по-спокойни. Под душа пък стават по-чувствителни и по-лесно може да се усети някаква бучка.

Ако забележите пред огледалото промяна, разлика в двете гърди (не само в размера, това може да е по рождение), а и в самата кожа, във формата на зърното, ако има някаква асиметрия, незабавно потърсете лекарска помощ” – съветва нашият събеседник.

Бучката може да е от така наречените „солидни”. Те са съмнителни за злокачествено образувание, но при млади жени най-често са доброкачествени, наречени „фиброаденоми”, а при по-възрастните – доброкачествени кисти при фиброкистична болест.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg