Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Рак - Рак на гърдата

Ракът на гърдата ограбва женствеността, но може да бъде спрян

Диана Велчева 15-03-2011
Рак на гърдата : Ракът на гърдата ограбва женствеността, но може да бъде спрян - рак, гърда, импланти, ВМА, Адърска, Александровска,
Интервю с Евгения Адърска, председател на Асоциациата на пациентите с онкологични заболявания, във връзка с благотворителната кампания, посветена на женското здраве и самочувствие - "Близо до мечтата".

На първо място - разкажете малко повече за тази инициатива. От кога работите по нея, как се стигна до дарителката кампания? Какви дейности се предвиждат?
Преди повече от половин година представители на фирмата-производител се свързаха с нас и споделиха идеята за благотворителна кампания. Очевидно компанията имаше за цел да наложи социалната си ангажираност като имидж при стъпването си на българския пазар. Останахме впечатлени и се опитахме да съдействаме, създавайки контакт между тях и изпълнителите на медицинска помощ в онкологията. Не очаквахме, че намирането на партньори - хирургични клиники, ще отнеме толкова време, но от опит знам, че хубавите неща стават бавно.

Това световна практика ли е?
Да и знаем това от специалистите в тази област. Практика в много европейски страни е поставянето на импланти по време на операцията за отстраняване на туморното образувание. Няма как да е масова, защото за да се предприеме точно такава интервенция, пациентката трябва да отговаря на доста чисто медицински изисквания и критерии. Затова изборът за такава операция се определя от хирурга, съобразен с желанието на пациентката, а не обратно.

Как помагат имплантите?
Преди всичко с намаляването на усещането за загуба. Един от най сериозните проблеми, следствие на отстраняването на цялата гърда, е точно усещането за загуба. Жените априори се приемат за жертва - на болестта, на обстоятелството, че ще живеят с променено тяло и без сигурност, че ще бъдат разбрани и няма да бъдат отритнати от партньора, който по правило е най-близкият им човек. Поставянето на имплант облекчава притеснението на жените, че ще се събудят осакатени след животоспасяващата операция.
 
В какъв етап от лечението се поставят?
Като пациент допускам, че е най-добре да се поставят по време на операцията за отстраняване на тумора, това ми се струва идеален вариант, но всъщност кога, по какъв метод и дали изобщо - решава хирургът. Беше изключително важно да подберем сигурни партньори в изпълнението на тази прекрасна инициатива и съм доволна, че ги открихме в лицето на ВМА и доц. Байчев от Клиниката по гръдна хирургия, както и Александровска болница и доц. Романски.
 
Безвредни ли са?
Безвредността им е гарантирана от страна на производителя /Nagor/ със съответните сертификати за качество, отделно от това не сме информирани за вреди, понесени от пациентки, въпреки дългогодишният опит в реконструктивната хирургия на млечната жлеза.
 


бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg