Антиейджинг - Храненето
Закуската е най-важна
health.bg
03-06-2011
![]() 78% от участниците в проучването са заявили, че закусват - 72% от тях хапват всяка сутрин, за други 14% първото хранене за деня е част от графика им два или три пъти в седмицата. 3% от анкетираните закусват веднъж седмично, а други 11% са категорични, че това им се случва още по- рядко. Според специалистите по хранене закуската е изключително важна, тъй като, ако е здравословна и балансирана, тя осигурява на организма нужната енергия за деня. След продължителната липса на прием на храни и напитки през нощта, сутрин организмът се нуждае от нов прилив на енергия и хранителни вещества. В противен случай настъпват стресови за организма реакции. Специалистите по хранене определят за балансирана тази закуска, която включва продукт от пълнозърнести житни култури – за прием на сложни въглехидрати и фибри, млечен продукт за прием на калций, плодове – за витамини и фибри и напитка за хидратиране. Пълнозърнестите продукти са изключително важни за човешкия организъм, тъй като са богати на незаменими вещества - фибри, витамини от групата В, антиоксиданти. Фибрите помагат за понижаване нивата на „лошия” холестерол, тъй като затрудняват пълното усвояване на някои мазнини и намаляват риска от атеросклероза. Безценно тяхно качество е, че свързват някои канцерогени и тежките метали в храната и ги изхвърлят от организма. Фибрите принадлежат към т.нар. „добри” въглехидрати. Те се характеризират с това, че се разграждат по – бавно и освобождават енергия по-дълго време в сравнение с други видове храни. По този начин фибрите спомагат за поддържането на ситост по-дълго време. Това, от друга страна, предпазва от преждевременно огладняване, което най-често се компенсира с „лоши” въглехидрати като вафли, кексове, чипс, и др. Проучването още показва, че предпочитана храна сутрин продължават да са тестените изделия. 76 на сто избират баница, кроасан, тутманик, сандвичи и др. за първото си хранене. Едва 6% от анкетираните предпочитат плодове, а само 9% избират пълнозърнести продукти за старт на деня. Резултатите категорично доказват, че пълнозърнестите продукти все още не са част от хранителния режим на повече от половината от участниците в допитването. Сред най-честите причини за пропускането на закуската са ограниченото време сутрин. 48% от анкетираните, които споделят, че похапват междинна закуска преди обяд, го правят именно заради чувството на преждевременен глад. Според диетолозите балансираният режим трябва да включва от 3 до 5 хранения на ден, като първото от тях задължително е закуската. Тя трябва да доставя на организма около 25% от дневния прием на енергия и над 20 % от дневната препоръчителна доза пълнозърнести култури. ------------------------------------------ *Проучването е проведено от агенция Ноема. бутони за социални мрежи |
Скъпи приятели, Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет. Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти. Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg Последни статии |