Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Храненето

Списък с продукти, които трябва да присъстват в чинията

health.bg 22-06-2011
Храненето : Списък с продукти, които трябва да присъстват в чинията - здраве, антиоксиданти, овес, киви, храни, зехтин, аминокиселини


5. Портокали. Съдържат витамините А, В1, В2, РР, микроелементите магнезий, фосфор, натрий, калий, калций и желязо. В 150 г портокали има 80 мг аскорбинова киселина, която покрива денонощната потребност на организма от витамин С. Портокалите са уникален плод, защото е полезен за целия организмът и най-вече за храносмилателната, ендокринната, сърдечно-съдовата и нервна системи. Пресният портокалов сок активизира дейността на всички функции на организма, подобрява обмяната на веществата, оказва тонизиращ ефект, препоръчва се при авитаминоза, умора или безсилие. За да изберете хубав портокал, просто го подръжте в ръка. Колкото е по-тежък, толкова е по-сочен и вкусен.

6. Броколи. Съдържа много антиоксиданти. Зеленчукът е диетичен продукт при нарушена обмяна на веществата, съдържа витамините А, С, Е, В1, В2, РР и минерални вещества (калий, калций, желязо, натрий, фосфор, магнезий, мед, йод, хром, бор), метионин, тиамин, фолиева киселина, холин, рибофлавин.

7. Авокадо. Съдържа особени мастни киселини, които помагат за обнавяване на кръвоносните съдове. Плодът е пълен с ферменти, които регулират нивото на захар в кръвта. Съдържащите се в авокадото мазнини много лесно се храносмилат, заради съдържащите се в тях ненаситени мастни киселини. При това авокадото е най-калоричният плод. Независимо от това, той трябва да присъства редовно в менюто ни, защото предпазва от инфаркт, помага по-добре да се справим със стресовите ситуации и подмладява кожата.

8. Кресон. Зеленчукът е богат на йод, желязо, витамините А и С. В младите растения се съдържат протеин, рибофлавин, тиамин, минерални соли (калий, калций, желязо, фосфати, въглехидрати. Лечебните свойства на този продукт са били познати още на древните римляни, гърци и египтяни. Кресонът повишава апетита, подобрява храносмилането, оказва пикочогонен ефект. Зеленчукът е добър и като слабително средство, използва се за профилактика и лечение на авитаминоза, малокръвие, болести на черния дроб, далака, белите дробове и ставите, помага за снижаване на кръвното налягане, подобрява съня и обмяната на веществата.

9. Чесън. Понижава кръвното налягане при хипертония и отдавна е известен със своите антибактериални свойства. Испанците наричат чесъна най-добрия афродизиак. Зеленчукът се споменава и в Аюрведа – наука, древна колкото и самата индийска цивилизация. Спектърът на заболяванията, при които помага чесънът, се простира от обикновената хрема до атеросклерозата.

10. Зехтин. Незаменима подправка за салати и други блюда. Зехтинът е богат на антиоксиданти и витамини. Той помага за снижаване на „лошия” холестерол в кръвта и поддържане количеството на „добрия”. Зехтинът съдържа много съединения, които са изключително полезни за организма. Не на последно място е фактът, че той е богат на витамините Е, А, D, както и на полифеноли. Естествено, трябва да четем внимателно етикетите, защото полезните свойства са присъщи само на истинския зехтин.



бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg