Hitro.bg - Всички офети за групово намаление
Hitro.bg - Всички актуални оферти
Hitro.bg - Всички оферти
Hitro.bg - Търсене във всички оферти Всички оферти за групово намаление Промоции, оферти Сайтът за зехтин и маслини
Групово пазаруване, изгодни оферти Клуб 50+ начало - Клуб 50+
Антиейджинг - Движението

Офисният комфорт може да ни лиши от здраве

health.bg 04-07-2011
Движението : Офисният комфорт може да ни лиши от здраве -
Изследователи от Университета Мисури проведоха серия от експерименти, доказвайки, че „седящата” работа е по-опасна, отколкото се смяташе по-рано. Отмъщението на офисния комфорт не се проявява мигновено, но се оказва доста болезнено.

В интерес на истината в последно време никой не храни илюзии за безвредността на седящата работа. Именно нея обвиняват като помощник или дори причинител на затлъстяване, разширени вени и още куп други напасти за човешкото здраве. В седнало положение гръбначният стълб изпитва максимално натоварване, влошава се състоянието на междупрешленните дискове. Мускулите на врата се „вдървяват” и притискат важни кръвоносни съдове, които захранват мозъка. Ето защо резултатите са - главоболие, световъртеж, слабост, умора, намаляване на способността за концентрация. Всеки може да допълни този списък сам.
Но както се оказа, ние подценяваме опасността от седналото положение.

Резултатите от експериментите, проведени от изследователите в Мисури, се оказали доста тревожни. При хората, които прекарват работното си време в офисните кресла, значително е повишен рискът от ранна смърт. Работата е там, че застоялият начин на живот предизвиква редица проблеми в метаболитните процеси на организма. А те от своя страна са способни да благоприятстват развитието на сериозни проблеми като диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Отдавна са известни някои практически съвети, които биха ни помогнали да се справим с последиците от седящата работа. Но учените уверяват, че това не е достатъчно. Ето какво ни предлагат те:

Поработете прави
Като алтернатива специалистите съветват да изпълняваме поне някои от задачите си през деня изправени. И въобще трябва да използваме всяка възможност, за да се раздвижим. Не става въпрос за изтощителни тренировки. Достатъчно е да правим някои прости движения – да станем, да се завъртим около оста си, да направим една крачка на една страна, после на другата. Но да изпълняваме тези неща редовно! Едва тогава ще усетим промяна и ще се чувстваме добре. Да, сигурно си мислите: какво ще си кажат колегите и най-вече шефовете? Може би всичко зависи от вашата изобретателност. Обсъдете с тях възможностите за подобни упражнения през работно време.

Как да облекчим главоболието
Най-често срещаната болест сред работещите в офис е главоболието. На първо място, специалистите препоръчват да се отпуснем, да направим няколко дълбоки вдишвания, както и малко упражнения за очите. Леко масажираме слепоочията, шията, ушите и зад ушите. Отдих процедурата трябва да продължи около десет минути. Чаша не много студена вода също облекчава главоболието. Може също да ни помогне ябълка или малко релаксираща музика.бутони за социални мрежи

"Още за здравето" - WEB TV

Научете децата да мият правилно зъбите си

Скъпи приятели,

Известно е, че първите 7 г. са най-важни в развитието. Точно в 14:29:32 на 14.04. 2007 г. стартирa Health.bg. Ние бяхме сред първите, които осъзнаха силата на специализираната здравна информация в интернет.

Светът се развива и през 2014 г. вече Ви предлагаме ново предизвикателство – единствената социална мрежа за лекари, стоматолози, фармацевти и пациенти.

Бъдете с нас и на адрес: www.credoweb.bg